Egymilliárd dolláros pénzügyi botrány Moldovában

“Nem értem, hogy tűnhet el ilyen hatalmas összeg egy ilyen kis országban?!” – mondta az Európai Unió helyszíni képviselője, miután kiderült: egymilliárd dollárnak nyoma veszett a négymilliós, koldusszegény országban.

Az uniós Pirkka Tapiola kérdésére egyelőre az ügyészség sem találja a választ Moldovában, pedig a GDP 15 százalékáról van szó. A vizsgálat megindult: két embert letartóztattak és zároltak néhány bankszámlát, de az egymilliárd dollár természetesen nem került elő. Hol lehet? Egyáltalán hol tűnt el?

Tavaly novemberben választásokat tartottak Európa legszegényebb országában, melynek a népessége elvben négymillió, de ebből a lakosság csaknem fele külföldön próbál boldogulni. A választások előtt három bank összesen egymilliárd dollár értékben nyújtott hiteleket “ismeretlen személyeknek”, feltehetően a választási eredmények befolyásolására. A választásokon, ha kis különbséggel is, de az Európa-barát erők győztek Moszkva híveivel szemben. Most mindkét fél a másikat vádolja azzal, hogy lenyúlta a pénzt, melynek hiánya romba döntheti Moldova egész pénzügyi rendszerét.

Az ellenzéki szocialista párt vezére szerint a hatalmas összeg off shore számlákon landolt, és a kedvezményezettek a jelenlegi hatalom emberei voltak. Ennek pont az ellenkezőjét állítja a kormányzat: a három moldovai bank gyanús hitelei orosz bankokban kötöttek ki. A parlament zárt ülést tartott, hogy megpróbálják megoldani a válságot. A parlament döntése nyomán a Nemzeti Bank irányítása alá vonta a három gyanús bankot, amely az egymilliárd dolláros hiteleket tavaly kiadta. Moldova miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere, a francia Stéphane Bridé, aki csak nemrég vette át posztját, óvatosan csak annyit mondott: gyanús pénzügyi tranzakciók folytak Moldovában.

A koldusszegény országnak pont ez a pénzügyi botrány hiányzott: Oroszország szankciói amúgy is súlyos csapást mérnek rá. Mivel Moldova szerződést írt alá az Európai Unióval, Moszkva élelmiszer-embargója Chisinaura is érvényes. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági export megszűnt Oroszország felé. Ami még nagyobb csapás, hogy Moszkva nem utalja át a moldovai vendégmunkások pénzét, amely pedig a GDP nagyon jelentős részét teszi ki. Ezenkívül bár tavaly 4,6 százalékos volt a gazdaság növekedése, idén viszont egy százalékos visszaesést várnak a szakértők. Ennél is nagyobb baj, hogy Moldova amúgy is csekély nemzetközi presztízse tovább csökkent, hiszen ki kockáztatja a pénzét egy olyan országban, ahol szőrén-szálán eltűnhet egymilliárd dollár?

Hogy mennyire lehet érintett az ügyben az előző miniszterelnök, arról itt olvashat.

Kép: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez