Nem engednek az európai integrációból a törökök

Törökország ragaszkodik az európai uniós csatlakozás célkitűzéséhez – derül ki a külügyminisztérium szerda esti nyilatkozatából, amelyet Martin Schulznak, az Európai Parlament (EP) elnökének ankarai tárgyalásai után tettek közzé.

Török részről “hangsúlyozták, hogy újabb tárgyalási fejezetek megnyitására van szükség” – közölte a külügyi tárca.

Schulznak és a török diplomácia vezetőjének, Mevlüt Cavusoglunak a találkozóján olyan témákat is érintettek, mint a ciprusi egyesítés, vagy az Ottomán Birodalom idején, 1915-től elkövetett, Törökország által máig el nem ismert örmény népirtás centenáriuma.

Az EP elnökét fogadta az ország iszlám-konzervatív elnöke, Recep Tayyip Erdogan és miniszterelnöke, Ahmet Davutoglu is, akikkel Schulz – saját Twitter-bejegyzése szerint – nyíltan átbeszélte az EU és Törökország viszonyát.

Egy török forrás szerint Schulz megvitatta tárgyalópartnereivel annak a török parlament által március végén elfogadott törvénynek az ügyét is, amely egyebek mellett szélesíti a rendőrség hatáskörét és engedélyezi a lőfegyverek használatát a tüntetők ellen.

A jogszabályt jogtiprónak minősítették a török ellenzéki pártok és a jogvédő szervezetek, azzal vádolva a kormányon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), hogy “rendőrállamot” akar létrehozni.

Törökország 1999 óta tagjelöltje az Európai Uniónak, de Brüsszel csak hat évvel később, 2005 októberében kezdte meg vele a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek lényegében nem haladnak előre. Az összesen 35 tárgyalási fejezetből a felek mindössze 14-et nyitottak meg, és mindeddig csak egyet zártak le, egyes európai országok, többek között Németország, Franciaország és Ausztria fenntartásai miatt.

Az EP szociáldemokrata elnöke csütörtökön a Szíriával határos Gaziantep és Kilis tartományokba látogat, hogy felkeressen két menekülttábort.

Törökország mintegy 1,7 millió szíriai menekültet fogadott be a szíriai polgárháború négy évvel ezelőtti kezdete óta.

Kép: Mevlüt Cavusoglu (Europress/AFP)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez