Dzsibuti és Szomália a jemeni menekültek új célpontja

Az eltelt hetekben 238 jemeni menekültet regisztráltak a hatóságok Dzsibutiban, akik a háború miatt voltak kénytelenek elhagyni hazájuk. Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerint menekültáradatra kell számítani, ezért azonnali intézkedések bevezetését sürgeti a dzsibuti hatóságoktól.

A Nemzetközi Vöröskereszt is jelezte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a jemeni menekültek vándorlását és készek segíteni a Dzsibuti-i hatóságoknak a fogadásukra. A menekültek hajókkal és csónakokkal kelnek át a 30 km hosszú Báb-el-Mandeb-szoroson, hogy eljussanak Obockba, amely egy apró kikötőváros Dzsibutiban. A helyi hatóságok jelezték, hogy kikötőváros közelében található Markaziban egy menekülttábort is felállítottak a jemeni menekültek számára. Közben a Vöröskereszt azt is közölte, hogy már felvették a kapcsolatot a helyi Vörös Félholddal, hogy segítséget nyújtsanak az elszakadt jemeni családok újraegyesítéséhez.

Az ENSZ menekültügyi szervezete is készenlétben áll. A legutóbbi információk szerint ugyanis a jemeni menekültek Szomália északi részét, Szomáliaföldet is célba vették. Az első jemeni menekültek közel egy hónapja érkeztek Berberába, amely jelenleg az egyik legnyugodtabb és legbiztonságosabb város a polgárháborúba süllyedt Szomáliában. Az UNHCR jelezte, hogy a helyi hatóságoknak a külföldre elvándorolt, de folyamatosan hazatérő szomáliaiakkal is foglalkozniuk kell.

Az UNHCR felhívta a figyelmet arra is, hogy az érintett kelet-afrikai országoknak a szomáliai menekültek fogadására is fel kell készülni. Jemenben ugyanis több mint 238 ezer szomáliai tartózkodik menekülttáborokban és félő, hogy a jemeni konfliktus miatt ők hamarosan útra kelnek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez