Kudarcot vallott a majomdiplomácia

Habár úgy tűnt, hogy az elmúlt hetekben rendeződött az ellentét Szaúd-Arábia és Svédország között, most négy törpe selyemmajom elutasítása miatt ismét kiújulhat a viszály.

A szaúdi-svéd viszály újabb állomását jelenti, hogy Rijád nem hajlandó fogadni azt a négy amazóniai törpe selyemmajmot, “akiket” a stockholmi állatkertből vittek volna a rijádiba. A stockholmi állatkert minden évben 10 majmot “ajándékoz” az állatkerteknek szerte a világban. Az egyenként alig 150 gramm súlyú majmokból azonban négy most ott marad az észak-európai országban, egyelőre ugyanis nem úgy tűnik, hogy elindulhatnának a Perzsa-öböl menti monarchiába.

“Nem akarják a majmokat a súlyos politikai szituáció miatt” – nyilatkozta a BBC-nek Jonas Wahlstorm, a Skansen állatkert igazgatója. Telefonon kereste fel a rijádi állatkert vezetőit, akik egyértelműen kijelentették, hogy nem engedik be a majmokat az országba a “svéd-szaúdi viszony jelenlegi nehézségei miatt”.  Wahlstrom azt mondja: ha nem oldódik meg az ügy rövid időn belül, akkor “majd elvisszük máshova a kis állatokat”. Az interjú végén hozzátette: “a helyzet komikus. Lehet, hogy meg kellene várnom, amíg a svéd üzletemberek újra szaúdi vízumot kapnak, mert akkor talán a mi majmainkat is beengedik az országba.”

A szaúdi-svéd viszály márciusban kezdődött, amikor Rijád megakadályozta azt, hogy Margot Wallström svéd külügyminiszter beszédet mondjon az Arab Liga kairói tanácskozásán. A politikusnő ugyanis korábban többször bírálta már Szaúd-Arábiát az emberi jogok helyzete miatt, főleg a nőkkel szembeni bánásmódot kritizálta. Az incidens nyomán március 10-én Svédország felmondta Szaúd-Arábiával fennálló, 4,8 milliárd svéd korona értékű fegyverszállítási egyezményét, amelynek értelmében fegyverrendszereket, megfigyelő berendezéseket, valamint kiképzési és szállítási eszközöket küldött volna a sivatagi királyságnak. A vita egészen odáig fajult, hogy szerdán a szaúdi külügyminisztérium “támadásnak, zajos beavatkozásnak” nevezte Wallström kijelentéseit, és visszahívta a szaúdi nagykövetet Svédországból.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez