Új per, új ítélet: Ismét halálra ítélték a Muzulmán Testvériség vezetőjét

Mohamed Badie és társai ellen számos eljárás folyik Egyiptomban, és a korábbi perekben már több alkalommal is halálbüntetést szabtak ki rájuk. Ezeket az ítéleteket azonban később rendre életfogytig tartó szabadságvesztésre módosították.

A Muzulmán Testvériség vezetőjét és további 13 társát most szándékos káoszkeltés, államellenes összeesküvés és erőszak szítása miatt ítélték el Kairóban. Mohamed Badiére, a betiltott iszlamista mozgalom elsőszámú vezetőjére a bíróság ezúttal is halálbüntetés szabott ki. Az ítélet kihirdetését az egyiptomi állami telvízió élőben közvetítette. A vádlottakat a 2013-as zavargások miatt állították ismét bíróság elé, amelyek Mohammed Murszi akkori egyiptomi elnök hatalomból való eltávolítása miatt robbantak ki. A zavargásokban sok száz ember vesztette életét. A bíróság szerint Badie és több magas rangú társa szándékosan keltett feszültséget és nagyban hozzájárult a halálos kimenetelű zavargások kirobbantásához, illetve több napig tartó elhúzódásához.

A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az amerikai-egyiptomi kettős állampolgár Mohamed Szoltánt, akit hamis hírek terjesztésében találtak bűnösnek. Szoltan apja egyébként a Muzulmán Testvériség egyik szintén magas rangú vezetője, akit a mostani perben halálbüntetéssel sújtották.

Az ítélet ellen a legfelső polgári bíróságnál lehet fellebbezni, ezért a mostani per akár több évig is elhúzódhat.

Mohamed Badiét és társait az egyiptomi főügyész nemrég terroristáknak nyilvánította. Az egyiptomi hatóságok pedig több ezer tagját tartják börtönben a iszlamista mozgalomnak, ami miatt a nemzetközi közösség több esetben is bírálta az egyiptomi igazságszolgáltatást. A különböző egyiptomi bíróságok már több száz embert ítéltek halálra Mohamed Morszi 2013-as megbuktatása után, de mindössze egy esetben hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez