A bio nemcsak duma, hanem jó üzlet Afrikában

A szárított gyümölcs, a rooibos tea, a kávé, a kakaó, a gyapot, a shea vaj ma már egyre több afrikai országban terem, készül környezetbarát módon: komposztálással, újrahasznosítással. Nem mellékesen: többletjövedelem dukál a Fairtrade-tanúsítással eladható termékekért.

A természetes anyagokból és természetes körülmények között előállított élelmiszerekkel piacra lépő vállalkozások, egyesületek, szövetkezetek száma az afrikai élelmiszeripari szektorban már meghaladja a 400-at. A fair trade-certified minősítést viselő gazdálkodó szervezeteknél több tízezren dolgoznak. A mezőgazdasági termelőket azonban nem csupán a termékekre rakható jelölés vonzza, hanem az is, hogy ezek a cikkek nagyobb vevételt, jobb munkakörülményeket ígérnek számukra. Az ökológiai gazdálkodás afrikai gyors fejlődéséről adott számot az AFKI Original, leginkább a szárított gyümölcs, a rooibos tea, a kávé, a kakaó, a gyapot, a shea vaj előállítói szereznek jogot Fairtrade címke használatára. Újabban már gyorsan bővülő keresletet is lehet tapasztalni, illetve eredményes kampányokat arra, hogy a vásárlók keressék a Fairtrade-tanúsított termékeket. Afrikában is kezd elterjedni, hogy Fairtrade díjak kapcsolódnak organikus és fenntartható módszerekkel termelt árukhoz, így is elismerik – a piac pedig megveszi – azokat a portékákat, amelyek előállítási hátteréről tanúsítják, hogy a termelők alkalmazzák a komposztálást, avagy az újrahasznosított anyagokat. (Fotó:AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez