Nairobi a legintelligensebb város Afrikában

Az Intelligent Community Forum második alkalommal választotta meg a kenyai fővárost Afrika legintelligensebb városának.

Nairobi az egyik legdinamikusabban fejlődő metropolis Afrikában, több mint 4 millió lakossal. A kenyai főváros már hosszú évek óta a kelet-afrikai térség gazdasági, kereskedelmi és nem utolsó sorban hi-tech, illetve IT szektorának központja. Számos nemzetközi vállalat és bank is megtalálható itt. Emellett sok egyetemnek és kutatóközpontnak is otthont ad.

Az Intelligent Community Forum alapítója, Robert Bell elmondta, hogy a kenyai kormány komoly beruházásokat és fejlesztéseket hajtott végre a városban, amely évről évre folyamatos fejlődésen ment keresztül. Lassan pedig minden olyan kritériumnak megfelel, amely nemzetközi szinten is versenyképessé teheti a nagyok között. Afrika-szerte Nairobiban van a legtöbb internet- és mobiltelefon-felhasználó, emellett a város gazdasága is rendkívül szerteágazó és sokszínű, ami egyedivé teszi Afrikában. Nairobiban olyan szolgáltatások is elérhetőek, amelyek más afrikai városokban még nincsenek. Ilyen például a mobiltelefonnal való fizetés és az e-pénz. Bell külön felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemek és a gazdasági szektorok között példamutató az együttműködés, ami nagyban megkönnyíti a szakemberképzést és a diplomások elhelyezkedését.

A kenyai kormány nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy Nairobi hosszú távon megőrizze vezető szerepét a térségben és Afrikában. Ennek érdekében olyan megaprojektekbe is kezdtek, mint egy önálló gazdasági negyed kiépítése és egy külön IT-város megteremtése Nairobi mellet. A kenyai IT szektor egyébként a legjobb Afrikában, és már számos nemzetközi elismerést is kapott. A kenyai informatikusokat és mérnököket pedig messze a legjobbak között tartják számon a kontinensen.

nairobiofthefuture         Nairobi a jövőben 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez