Karatézni tanulnak a nagyik

Több mint 200 idősnő jelentkezett az Ujamaa jótékonysági szervezet önvédelmi programjához, amit azért hoztak létre, hogy a nyugdíjasok is megtanulják, hogyan kell védekezni a szexuális bűnözök ellen.

A jelentkezők mind nyugdíjas nénik, aki Nairobi legveszélyesebb részéről, a Korogocho nyomornegyedből érkeztek, ahol minden negyedik nő áldozatul esett már nemi erőszaknak – közölte az önvédelmi program támogatója az Ujamaa jótékonysági szervezet.

Az önvédelmi oktatás célja, hogy az idősekk elsajátítsanak néhány fogást és taktikát, amivel megfélemlíthetik, vagy esetleg visszaverhetik a támadókat.

Jacqueline Mukami oktató elmondta, hogy főként olyan fogásokat és trükköket tanítanak a nagyiknak, amit könnyen el tudnak sajátítani és alkalmazni. Emellett azt is megmutatják nekik, hogy miként lehet a bottal védekezni a támadók ellen. Mukami azonban elmondta, hogy nagyon fontos ilyen eseteknél, hogy ne essünk egyből pánikba, hanem próbáljunk valamivel elterelni a támadónk figyelmét. Az oktató azt is elárulta, hogy időseknél már jól bevált taktika, hogy hirtelen elkezdenek őrjöngeni, majd neki esnek a támadójuk arcának, aki biztosan nem ilyen ellenállásra fog számít egy idősnőtől. Az eddigi tapasztalatok pedig alátámasztják, hogy az ehhez hasonló vidékezési módszerrel, jó eséllyel lerázhatjuk a támadónkat – mondta Mukami, aki már évek óta foglalkozik idősek önvédelmi oktatásával.

Az önvédelmi tréningek után egyébként egyre nagyobb az érdeklődést tanúsítanak az idősebbek – jelezte az Ujamaa jótékonysági szervezet. Évről-évre nő a résztvevők száma. Mig 2012-ben még csak két osztályt sikerült elindítani a jótékonysági szervezetnek, azóta már hét osztályuk van és most további oktatótermek nyitását tervezik a fővárosban.

ffff

A programot eredetileg egy amerikai házaspár indította el, még 2007-ben, amikor Kenyába látogattak. Jake Sinclair elmondta, hogy látogatásuk során feleségével rengeteg rémtörténetet halottak a Korochogo nyomornegyedről és a nőket ért rendszeres erőszakról. Ezért határozták el, hogy egy olyan önvédelmi projektet indítanak el Nairobiban, aminek nem csak a fiatal lányokat, de idősebbeket is hasznát vehetik. Arra azonban egyikük sem számított, hogy a projektnek végül ekkora sikere lesz.

A 85 éves Mary Njoki Wainaina már négy éve jár önvédelmi oktatásra. A nyugdíjas néni is a Korogochóban lakik, és azzal tölti mindennapjait, hogy újrahasznosítható szemetet gyújt a lerakóhelyekről. Férje halála óta, 30 éve csinálja ezt a munkát, hogy eltartsa magát. Wainaina elmondta, hogy már többször is megtámadták őt a nyomornegyedben. Rendszerint fiatal bedrogozott vagy részeg férfiak szokták megkörnyékezni őt, hogy megerőszakolják, de az önvédelmi oktatásnak köszönhetően sikerült megúsznia, hogy komolyabban bántalmazzák.

Egy másik idős hölgy pedig azt mondta, hogy a fiatalok főként „spirituális” okokból szeretnének lefeküdni velük. „A srácok többségük a nyomornegyedben bűnöző, akik azt hiszik, hogy megtisztulhatnak, ha a bűncselekmény után lefekszenek egy idős nővel – mondta a neve elhalhatását kérő „Cucus”, ami helyi kikuyu nyelven nagymamát jelent.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez