“A mesterséges intelligencia veszélyesebb, mint az atombomba”

Ezt állítja egy fiatal fizikaprofesszor Kaliforniában a Santa Cruz Egyetemen. Szerinte el sem tudjuk képzelni, hogy mi lesz akkor, ha az embernél intelligensebb gépek irányítják majd a világot. Márpedig ez a jövő.

Az emberek ma már képesek olyan mesterséges intelligencia (AI) megteremtésére, mely felülmúlja az alkotók képességeit. Az optimista forgatókönyv az, hogy ezek az intelligens gépek az emberek szolgálatában óriási életszínvonal-növekedést produkálnak. “De számításba kell venni a negatív forgatókönyveket is”- hangsúlyozza Anthony Aguirre professzor Kaliforniában. Például bekövetkezhet az, hogy az emberek egy csoportja megszerzi az ellenőrzést a mesterséges intelligencia felett, és ennek révén abszolút módon uralkodhat a többi ember felett. A történelemben számtalan példa volt abszolút hatalomra, de olyanra még nem, melyet mesterséges intelligencia révén gyakoroltak volna. Jelenleg senki sem tudja, hogy ebben az esetben mi lenne a teendő.

És mi van akkor, ha a mesterséges intelligencia önállósul, vagy az alkotói ellen fordul? “Ha intelligenciája felülmúlja az alkotókét, akkor ezt már most is simán megteheti. A jövőben pedig méginkább”- hangsúlyozza a fiatal amerikai fizikaprofesszor. Majd felteszi -kissé ironikusan- a kérdést: mi lesz akkor, ha egy gemkapcsokat előállító gép szuverén módon úgy dönt, hogy az egész világot elárasztja önmagával?

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez