Ismét lecsapott az al Shabab, az oktatási minisztérium volt a célpont

A radikális iszlamista al Shabab lázadó- és terrorista szervezet fegyveresei megtámadták az oktatási minisztérium épületét Szomália fővárosában, Mogadishuban. Legkevesebb 17 ember halt meg, és sokan megsebesültek.

Szemtanuk és a hatóságok az közölték, hogy először egy öngyilkos merénylő vetette be magát, aki robbanóanyagokkal teli gépkocsival hajtott bele az oktatási minisztériumot körülvevő falba. A hatalmas robbanás után pedig fegyveresek rohamozták meg az épületet. Szemtanuk több robbanásról is beszámoltak, és elmondták azt is, hogy a minisztérium épülete az egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontnál van, ahol a támadás miatt kitört a pánik, és teljesen kaotikussá vált a helyzet. A helyi hatóságok azt jelentették, hogy a támadók, miután betörtek a minisztérium épületébe, válogatás nélkül kezdtek lövöldözni. A szomáliai kormány szóvivője, Ridwan Abdiwell 17 halálos áldozatról számolt be. Közülük nyolcan civilek és kormányzati tisztviselők, míg ketten katonák, aki az épület biztonságáért feleltek. A szóvivő azt is elmondta, hogy az al Shabab 7 fegyverese is életét veszítette a biztonsági erőkkel vívott harcban.

A szomáliai biztonsági erőknek végül komoly erőfeszítések árán sikerült véget vetniük a radikális iszlamisták újabb ámokfutásának. Szemtanuk elmondták, hogy az épületben a támadók golyózáporral fogadták a helyszínre siető kormányerőket is. Arról is beszámoltak, hogy a helyszínen mindenütt holttestek hevertek, és sokan megsebesültek, őket mentőautókkal szállították el. A sérültek között van az oktatási minisztérium egy magas rangú tisztviselője is – közölte a szomáliai állami rádió.

Nem sokkal a támadás után az Andalus rádióadón az al Shabab szóvivőjének üzenetét olvasták fel: ebben a terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért, amit „szent cselekedetnek”nevezett.

A szomáliai radikális iszlamisták nemrég hasonló támadást intéztek egy mogadishui szálloda ellen, ahol 18 embert mészároltak le. Április 2-án pedig egy kenyai egyetemen 148 diákkal végeztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez