Több mint 4 ezer éves csontvázakra bukkantak Indiában

A régészek Indiában azt mondják, hogy a most előkerült emberi csontvázak a szubkontinens legősibb civilizációjának maradványai.

Az ősi Harappa civilizációnak, mely mintegy 4 ezer évvel ezelőtt élte fénykorát, a mai Pakisztán területén fedeztek fel a nyomait az 1920-as években. A mostani leleteket az észak-indiai Harijána államban találták meg. Két felnőtt férfi, egy nő és egy gyermek csontváza nyugszik itt, több ezer éve. Ők szintén a Harappa-korban éltek.

_82324482_82324481
A tudósok azt remélik, hogy az új leletekkel új megvilágításba kerülhet a Harappa-kor embereinek világa. Indiai és dél-koreai régészek már 2013-ban is végeztek ásatásokat Harijána egy-egy falujában. A nagy lehetőség azonban csak most jött el.

Egy vezető régész, Ranveer Singh elmondta: a dél-koreai tudósok jelenleg korszerű technológiával megpróbálják rekonstruálni a csontvázak DNS-ét. Egy másik régész, Nilesh Jadhav, aki szintén a helyszínen dolgozik, a The Hindustan Times-nak azt mondta: bizonyos tárgyak, így gabonatároló fazekak, karperecek voltak a csontvázak mellett, és ebből azt feltételezik, hogy az akkor élt emberek hittek a reinkarnációban.

A leleteknek óriási a jelentőségük, hiszen az indiai szubkontinens legrégebbi civilizációjából származnak.

(Fotó:Manoj Dhaka)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez