Öngyilkos merénylet a békefenntartók ellen Maliban

Teljes sebességgel száguldott a fehér terepjáró a tábor kapuja felé, amikor az őrök tüzet nyitottak rá. Az autó felrobbant, és a merényletben három ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült.

A sebesültek között van a nemzetközi békefenntartó erők kilenc nigériai katonája is. Őket azonnal kórházba szállították. A merénylet Mali észak-keleti részén, a Gao város mellett fekvő Ansongo nevű falunál történt. A többnyire tuaregek által lakott területen gyakran hajtanak végre támadásokat a nemzetközi békefenntartó erők ellen: eddig már negyvenen haltak meg, és több mint százan megsebesültek.

Mali északi részét 2012-ben szállták meg az iszlamista milíciák. Bevezették a saríát, gyakran karokat és lábakat vágtak le a stadionokban, a hűtlen asszonyokat megkövezték. 2013-ban Franciaország néhány afrikai állam hadseregével együtt támadást indított az iszlamista szervezetek ellen. A Maliban található bázisaikat felszámolták, az iszlamisták komoly veszteségeket könyvelhettek el, többek közt az AQIM főnöke például öngyilkosságot követett el,  miután a nemzetközi erők bekerítették őt. Az iszlamista szervezetek Líbia déli részére vonultak vissza, és onnan indítanak támadásokat a polgári kormányzat ellen Maliban.

A tuareg kisebbség sorsa továbbra is tisztázatlan Maliban. Gyakoriak az összetűzések a tuareg fegyveresek és a kormány csapatai között. Az iszlamista szervezetek megpróbálják kihasználni ezeket az ellentéteket. Közben a kormány és a tuareg fegyveres milíciák képviselői Algériában folytatnak tárgyalásokat, de az ott kötött megállapodások betartatása a terepen rendkívül körülményes. Ezért van nagy szükség a nemzetközi békefenntartó erőkre Mali északi részén. És ezért támadta meg a kék sapkások egyik táborát egy öngyilkos merénylő Gao közelében, Mali észak-keleti részén.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez