Beszéljünk macskanyelven!

Erre buzdít egy kaliforniai professzor, aki könyvet tett közzé ezzel a címmel: How to Speak Cat? Hogyan beszéljünk macskául?

Miau. Ez 16 különböző információt jelenthet – a hangfekvéstől függően. Kicsit olyan, mint a kínai nyelv, ahol a ma jelenthet anyát és lovat is. Az embernek “füle kell, hogy legyen a macskanyelvhez”, hiszen a kis kedvencek csaknem mindig a gazditól kérnek valamit, nem pedig egymástól.

Ha hosszan hunyorítanak a macskák, akkor az összekacsintást jelent, ugyanaz a funkciója, mint a kézrázásnak az emberek között – legalábbis ezt állítja dr. Gary Weitzman, aki San Diegóban már évtizedek óta tanulmányozza a macskákat, és rendszeresen kommunikál velük. Nemrég könyvet írt a kutatásairól és a felfedezéseiről. Megfigyelte, hogy 16 különböző miau hangra képes az átlagos macska. Majdnem mindig az embertől kér valamit: engedj ki az ajtón! Hozz kaját, mert éhes vagyok!

Azonban az egymás közti kommunikáció már másképp zajlik a macskák között. Hogyan? Testbeszéddel, például farokkal: a farok csóválása gyanakvást jelent, de ha mindeközben mereven áll a macska farka, akkor az már a haver üdvözlése. A macska eléggé magának való állat, mert nagyon gyanakvó, és eléggé harcias. Ha a füle a fejéhez lapul, akkor inkább ne közelítsünk hozzá. Ez ugyanis két dolgot jelenthet: a cicus pánikban van, és karmolni fog. De az is lehet az értelme, hogy a vadászat megkezdődött. Reszkessetek, egerek!

Videó a könyvről:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez