Agyevő amőba miatt halt meg egy 9 éves kislány

Ki gondolná, hogy a vízben úszkálás veszélyes is lehet?! Egy 9 éves kislány, a Kansasban élő Hally Yust sem gondolta, hogy bármi baja lehet, mégis meghalt egy agyevő amőba miatt.

Agyhártyagyulladás gyanújával vitték kórházba a kis Hally-t, majd pár nappal később az orvosok minden igyekezetének ellenére belehalt a fertőzésbe. Mint később kiderült, nem agyhártyagyulladása volt, hanem egy a melegebb édesvizekben megtalálható agyevő amőba fertőzte meg, amelynek neve “Naegleria Fowleri” Nem ez volt az első ilyen eset. Tavaly nyáron Floridában halt meg egy 12 éves lány ugyanilyen parazita miatt.

“Nagyon megvagyunk döbbenve az eset előtt.Imádkozni fogunk a családért, hogy túljussanak ezen a szörnyű tragédián.” – mondta Robert Moser, állami tisztiorvos. „Fontos tudni, hogy az ilyen mértékű fertőzések nagyon ritkák és néhány egyszerű praktika betartásával elkerülhetőek.”

1962 és 2013 között összesen 132 hasonló esetet jelentettek az Egyesült Államokban. A fertőzés emberről emberre nem terjed. Általában a fertőzést úgy lehet elkapni, hogy miközben a vízben vagyunk az amőba feljut az ember agyába az orrán keresztül. A tünetek, mint például láz, fejfájás, nyaki fájdalom a fertőzés után öt nappal jelentkezik először.

A megbetegedés elkerülhető azzal, ha olyan tárgyakat viselünk úszás közben, amelyek az orrnyílásunkat elzárják, például búvárszemüveget vagy orrcsipeszt. Rendszeresen karbantartott úszómedencékben pedig szinte lehetetlen összeszedni ilyen fertőzést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez