Mikor kerül vissza a Budapesten kiállított Buddha Kínába?

A holland tulaj együttműködik a kínai kulturális hatóságokkal – közölte a Sinaweibon keresztül a pekingi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A Buddha szobrot, melyben egy szentnek tekintett szerzetes múmiája van, 1996-ban lopták el Dél-Kínában.

Budapesten a Természettudományi Múzeumban ez volt a kiállítás fő ékessége, de a holland tulajdonos gyorsan visszaszállíttatta a Buddha szobrot, miután kiderült: minden bizonnyal lopott műtárgyról van szó. 1996-ban tűnt el a szobor Jangcsun falu buddhista templomából Fucsien tartományban. A szobor belsejében egy szentnek tekintett szerzetes maradványai vannak. A faluban őt tekintették a település védőszentjének.

Az interneten fedezték fel a kínai falu lakói, hogy a Buddha szobor Budapesten kiállítási tárgy. Feljelentést tettek Pekingben, ahol a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal alaposan kivizsgálta az ügyet, és megállapította: a Budapesten kiállított Buddha szobor azonos azzal, melyet Jangcsun faluból raboltak el. A mintegy ezer éves szobrot Kína hivatalosan is visszaigényelte.

A holland tulajdonos a jóhiszeműségét bizonygatta: nem tudta, hogy a Buddha szobor lopott. Most aktívan együttműködik a kínai kulturális hatóságokkal. Egy kérése azonban van: a Buddha szobrot ne múzeumba vigyék, hanem adják vissza Jangcsun falunak, ahonnét 19 évvel ezelőtt elrabolták a dél-kínai Fucsien tartományban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez