Élnek vagy visszaélnek a maláj hatóságok az antiterrorista törvénnyel?

Az elmúlt napokban a malajziai hatóságok egymás után hajtottak végre rajtaütéseket a délkelet-ázsiai országban, melyek során terroristagyanús személyeket tartóztattak le. A letartóztatások időpontja korántsem véletlen: az elmúlt napokban – hosszas vita után – fogadták el az ország új terrorizmus ellenes törvényét, amelynek egyes pontjai kiverték a biztosítékot külföldön és belföldön egyaránt.

A rendőrségi akciók célkeresztjében olyan emberek voltak, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet szimpatizánsai. Az április eleje óta végrehajtott “terrorfelszámolási” akciókban eddig 95 embert tartóztattak le, akik az ISIS helyi sejtjeit állították fel és merényleteket készültek végrehajtani a délkelet-ázsiai országban. Például az április 7-én Kuala Lumpurban felszámolt csoportnak tizenhét tagja volt, akik közül ketten megjárták Szíriát és harcoltak az ISIS oldalán.

A malajziai rendőrség szerint a csoport tagjai politikusokat és üzletembereket akartak meggyilkolni, Bankrablásra, katonai célpontok (katonai bázisok, repülőterek) elleni támadásokra készültek. A végcél pedig a „Malajziai Kalifátus” felállítása lett volna. Ráadásul komoly vihart kavart, amikor kitudódott, hogy egykori malajziai katonák és hírszerzők is a terroristák között voltak. A maláj védelmi miniszter (Ahmad Zahid Hamidi) azt nyilatkozta a The Sunday Timesnak, hogy körülbelül hetven maláj  katona vagy rendőr esküdött hűséget Abu Bakr al-Bagdadinak, ami miatt abelügyminisztérium komoly vizsgálatot indított a délkelet-ázsiai ország fegyveres testületeiben.

Átszállóállomás: Malajzia

2014. október 9-én Kuala Lumpurban kézigránátot robbantottak egy turisztikai komplexum közelében, a támadásban egy ember vesztette életét és többen megsebesültek. A merényletet senki nem vállalta magára, de a feltételezések szerint az ISIS vagyis inkább annak egyik szimpatizánsa állhatott a támadás hátterében. A maláj titkosszolgálat szerint a Malajziából származó dzsihadisták csupán néhány tucatnyian lehetnek, de a délkelet-ázsiai ország más szempontból tölt be “különleges” szerepet: az ISIS számára  Malajzia az egyik legfontosabb „tranzitország”, mivel az indonéz, a filippínó és az ausztrál fegyveresek rajta keresztül utaznak a Közel-Keletre.Ezért az ország nem kevés figyelmet szentel a határok ellenőrzésének, alaposan átvizsgálják azokat a külföldieket, akik esetében felmerül a gyanú, hogy valamely közel-keleti terrorszervezethez akarnak csatlakozni. Elég csak egy ISIS-t dicsőítő zászló vagy felirat, máris börtönbe kerülhet valaki. A szigorú ellenőrzéseknek pedig meg is lett az eredménye: ez év elején az ISIS  toborzói és internetes ügynökei számos alkalommal figyelmezették a kelet-ázsiai és délkelet-ázsiai társaikat, hogy lehetőleg kerüljék el Malajziát.

Az elképzelhető, hogy viszonylag kicsi szélsőséges iszlamista közösség működik az országban, de ez korántsem jelenti azt, hogy tagjai ne lennének aktívak. A maláj rendőrség több tucat merényletet akadályozott meg, amelyek célpontjai a nyugatias életvitel szimbólumainak számító night clubok, kocsmák és még a dán Carlsberg sörgyár egyik helyi üzeme lettek volna.. Az ország „Fehér Papírja” – amely a harmadik Malajzia történetében – leginkább a terrorizmus elleni harcról szól és megemlítette, hogy a következő év tavaszán szavazásra bocsátják a maláj parlamentben az új antiterrorista törvényt, amely sokkal szigorúbb lesz majd az előzőeknél.

Az új terrorizmus ellenes törvény: Egyet előre, kettőt hátra?

Az új “terrorizmus-megelőzési” törvényről idén áprilisban szavaztak a malajziai parlamentben, ami egyáltalán nem ment könnyen. Tíz órányi heves vita bontakozott ki a kormánypárt és az ellenzék között. Az ellenzék ugyanis „túlságosan szigorúnak ítélte” a törvénytervezetet, valamint nagyon nem tetszett az ellenzéki képviselőknek az a kitétel, miszerint újra bevezetik az ítélet nélküli fogva tartást. Ennek értelmében két évig is őrizetben lehet tartani valakit ítélet nélkül, ráadásul újabb két évvel meghosszabbítható a terrorizmus vádjával letartóztatott személy fogva tartása. Ezenkívül a terrorizmussal vádolt személyek ügyét egy különleges – főleg katonai ügyészekből álló – ítélőszék vizsgálja. A törvény megakadályozza, hogy az ítélőtábla döntéseit a szokásos bíróságokon meg lehessen támadni. Ugyanakkor a kormány miniszterei többször leszögezték, hogy „ez a terroristákra és nem a politikai ellenzékre vonatkozik”, de a törvényt kritizálók szerint a hatóságok “nem nagyon fognak különbséget tenni” a két csoport között és terroristának fog minősülni az is, aki a rendszert bírálja, vagy tüntetéseket szervez.

Azonban hiába nyújtottak be módosítási javaslatokat, a törvényt végül az eredeti formájában fogadták el. Ez viszont nem kevés felháborodást és kritikát váltott ki külföldön és belföldön egyaránt. „Ez  hatalmas visszalépést jelent Malajzia jogrendszerében és emberjogi helyzetében” – nyilatkozta Phil Robertson, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa, aki szerint ezzel lényegében megnyílik a lehetőség a joggal való politikai indíttatású visszaélések előtt. Sőt jelentősen ront Najib Razak malajziai miniszterelnök megítélésén, mivel pont ő volt az, aki eltörölte ezt a törvényt 2012-ben.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez