NATO európai főparancsnok: Oroszország fenyegetés a számunkra

Nem akarjuk, hogy bárki éppoly erős legyen mint mi!- fogalmazta meg az USA és a NATO stratégiáját Frederick Ben Hodges tábornok, az észak atlanti szerződés európai főparancsnoka. Szerinte ma egészen más a helyzet mint a hidegháború idején amikor rengeteg atomfegyver volt Európa területén, ahol az amerikai csapatok létszáma elérte a 300 ezret is.

Ma már erre sem lehetőség, sem pedig szükség sincsen – hangsúlyozta a tábornok, aki a Telegraph című lapnak nyilatkozott. Az oroszok kezdik behozni a lemaradásukat több területen, és ezt meg akarjuk akadályozni – mondta Hodges altábornagy, aki nemrég még az amerikai csapatok parancsnoka volt Afganisztánban. Sürgette a NATO tagállamokat, hogy a GDP 2%-át fordítsák katonai célokra, ahogy ez az észak atlanti szerződésben benne van. Ezt a követelményt jelenleg az európai NATO tagállamok döntő többsége nem teljesíti.
A NATO európai erőinek főparancsnoka elismerően nyilatkozott arról, hogy a semleges Finnország és Svédország összehangolja stratégiai elképzeléseit a NATO-val, mert tart az orosz fenyegetéstől. Moszkva viszont aggodalommal figyeli azt, hogy Finnország és Svédország együttműködik a NATO-val, mert ezt fenyegetőnek tekinti. Andrej Karapalov tábornok, az orosz vezérkar hadműveleti főnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy tavaly a NATO 80%-al aktívabb volt az európai kontinensen, mint egy évvel korábban. A NATO a növekvő aktivitást azzal indokolja, hogy Oroszország agresszív politikát folytat Ukrajnában: támogatja az orosz lázadókat és annektálta a Krím félszigetet.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez