Montenegró a NATO 29. tagja lesz

A stratégiai helyen fekvő kis országot a NATO meghívta tagjai sorába. A brüsszeli ülésen jelen volt Milo Djukanovics, Montenegró miniszterelnöke is. A mintegy 650 ezer lakosú balkáni ország akkor lesz a NATO tagja, ha mind a 28 tagállam parlamentje ezt megszavazza. Az észak-atlanti katonai szövetség általában csak akkor hív meg egy új országot a tagjai közé, ha előzetesen már konszenzus alakult ki ebben az ügyben.

Montenegró NATO-tagsága egy olyan időszakban következik be, amikor az amerikai-orosz szembenállás a Földközi- tenger keleti medencéjében sokkal szembeötlőbb, mint korábban. Az orosz parlament honvédelmi bizottságának elnöke idegesen reagált Montenegró NATO-tagságára. Vlagyimir Komojedov kijelentette: a NATO akár az Északi-sarkot is felvenné a tagjai közé, ha ilyen módon fokozhatja Oroszország bekerítését. Montenegró NATO-felvétele ennek a folyamatnak a része – hangsúlyozta az orosz politikus.

Oroszországnak mindössze Szíriában van haditengerészeti bázisa a Földközi-tenger térségében, míg az amerikai flotta több tucat kikötőben szívesen látott vendég. Nemrég Romániában rendszerbe állítottak egy amerikai rakétatamaszpontot, Lengyelországban pedig letették egy hasonló támaszpont alapkövét. Az amerikai hadügyminiszter helyettese, aki Lengyelországban jelen volt az alapkő letételénél, azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a Krím annektálásával megmutatta agresszivitását. Ezért szükségesek a NATO-támaszpontok Oroszország határainak közelében. Montenegró NATO-felvétele ebbe a sorba illeszkedik. Arról nem is beszélve, hogy a szíriai háborús helyzet miatt a Földközi-tenger keleti medencéjében igen feszült a helyzet.

Montenegró mindenképp a Nyugathoz kíván közeledni: a kis ország jelentkezett az Európai Unióba is. Ott azonban egyelőre várólistán van, mert a balkáni országban uralkodó általános korrupció nem a legjobb ajánlólevél ahhoz, hogy a NATO után az Európai Unióba is bekerüljön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez