Új anti-tapi telefonmatrica Japánból

Mint azt bizonyára sokan tudják, japán hírhedt az úgynevezett csikanokról, vagy azokról, akik a zsúfolt metrón, vagy vonaton tapagatják idegen nők hátsó felét, észrevétlenül. Japánban régóta próbálnak kidolgozni valamit a perverz utasok ellen. Íme egy új ötlet.

Szaitama prefektúra rendőrsége érdekes anti-csikan matricát adott ki mobiltelefonokhoz. Ez persze nem csak matrica, hanem potenciálisan a perverzek ellen szolgáló eszköz. Hogy ennek mi értelme, és egyáltalán hogyan működik? Erre egy, a rendőrség által kiadott használati utasítás ad választ.

p1140873

1. lépés: Ha valaki akarata ellenére önhöz ér, először mutassa meg neki a matricát, majd figyelmeztesse az utast, hogy hagyja abba!
2. lépés: Ha nem hagyja abba, húzza le a matrica felső rétegét.
3. lépés: A matrica alsó részét (mely még mindig a telefonon van) nyomja az önt tapogató kezére.
4. lépés: A matrica egy “X” jelet hagy a chikan kezén, amivel bizonyítani tudja az illetlen viselkedését.
Ezek után felmerülhet néhány jogos kérdés: vajon ennek milyen eredménye van? Valóban egy kézre festett X-el bizonyítani lehet valamit? A rendőrség erre is magyarázatot ad: “Kérjük ne feledje, hogy ezt a matricát csak akkor használja, ha ön egy potenciális chikannal kerül szembe. Az “X” jel erős bizonyítékul szolgálhat arra, hogy bűncselekmény történt, de önmagában a jelet nem lehet arra használni, hogy eljárás indíthassunk ellene.  Ez – vetik fel az ötlet kritikusai – azt jelenti, hogy pontosan követni kell a lépéseket, egy kellemetlen pillanat hevében tisztességesen figyelmeztetni kell a perverzeket, majd lepecsételni a kezüket, és ha minden a terv szerint halad is, az “X” jel akkor sem jelent semmit?

Az anti-chikan matricák célja, hogy a nők megvédjék magukat a nem kívánt tapogatózástól.  De – vetik fel a kritikusok –  el tudjuk képzelni, hogy valakit ez tényleg elijeszt? Arról nem is beszélve, hogy talán problémás lehet a használata. Mindenesetre, ha a dolog beválik, és egyre több nő használja, talán érdemes lesz a férfi utasok kezét figyelni. Ha valaki kezén már látható pár X, akkor megéri gyanakodni. Talán így elérhető egyfajta szégyenérzet,már ha olyannal rendelkeznek a chikanok.

p1140888

A tesztelők egyébként azt mondják, hogy a madár-rendőrrel ellátott matricák használata nem éppen egyszerű, és jó erősen kell nyomni, hogy látszódjon valami.

Miközben a rendőrség hangsúlyozza, hogy az X jel nem jelenti azt, hogy eljárást lehet indítani valaki ellen, akin megjelent, az internetezők attól tartanak, hogy a matricák használata fokozhatja a hamis vádakat. Vagyis sokan visszaélhetnek vele, és hamisan chikannak nevethetnek ki valakit, aki nem is csinált semmit. Chikannak lenni Japánban nem egyszerű, mert ha kiderül, általános közutálat tárgya lehet valaki, főleg egy iskolai, vagy munkahelyi közösségben.

p1140880

“Szóval csak egy X-et kell pecsételnem valakire, akit nem kedvelek és máris bajba kerül?”

“Ezzel úgy tűnik nagyon könnyű visszaélni.

“Fiúk! Mindannyiunknak meg kell bélyegeznünk magunkat, hogy megvédjük férfitársainkat a hamis vádaktól.”

“Vajon ez tényleg visszatart egy chikant?

Válasz az utóbbira: “Igen, valószínűleg büszke lehet rá, ha kap három X-et naponta.”

“Nincs elég női kocsi a vonatokon? (Japánban már létrehoztak a perverzek ellen olyan kocsikat a vonatokon, ahol csak nők utazhatnak.)

“Lassan csak férfiaknak való kocsikat is létrehozhatunk, nehogy megvádoljanak valakit. Vagy tényleg utazzanak a nők és a férfiak külön kocsikban.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez