36 milliós „beszédes kishal” a nyomozók hálójában

Egy brazil építőipari vállalat igazgatójának vallomásából fény derült a korrupciós gépezet hétköznapi működésére.

Eduardo Leite a Camargo Correa brazil állami építőipari vállalat igazgatója volt. Tavaly novemberben került az ügyészség „látóterébe” a Petrobras állami olajipari óriásvállalat korrupciós ügyének nyomozása közben. Akkor már nagyon magasra csaptak a botrány hullámai és több Petrobras vezető is vállalta, hogy együttműködik a rendőrséggel. Tették ezt abban a reményben, hogy később enyhébb büntetésre számíthatnak és előzetes letartóztatás helyett csak házi őrizetben lesznek a vizsgálat idején.

A korrupciós gépezet irányítóinak beismerő vallomása után világos lett a „külsős együttműködőknek” is, hogy számukra is ez a járható út, teljesen megúszni már nem lehet. Ezért aztán a nyomozókkal való együttműködést választotta a Camargo Correa építőipari cég igazgatója is. Most került nyilvánosságra néhány részlet a vallomásából. Szavaiból kirajzolódott a pénzpumpa hétköznapi működése. 2007 és 2012 között a Petrobras több megbízást adott a Camargo Correának. Nagyon nagyvonalúan állapodtak meg az árban, amely néha húsz százalékkal haladta meg a normális piaci szintet. Persze az így befolyt pénzből a Camargo Correa jócskán visszacsurgatott a Petrobras főnökségének, Eduardo Leite vallomása szerint öt év alatt 36 millió dollárt.

Aztán a Petrobrastól mentek tovább, ugyancsak nem elhanyagolható összegek a pártkasszákba, főleg a kormányzó baloldali Dolgozók Pártja pénztárába. Merthogy ezt az egész gépezetet felülről, politikai szintről irányították. Ez most már az ügyészég számára is nyilvánvaló, pár napja letartóztatták a Dolgozók Pártja főpénztárnokát. A közvélemény és az ellenzék számára a Petrobras ügy persze már régóta politika. Ezt jelzi az is, hogy a tavaly év végén újraválasztott elnök asszony, Dilma Rousseff népszerűségi mutatója eddig nem tapasztalt „mélységbe”, 13 százalékosra zuhant.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez