Olajozottan csúszó kenőpénzek: továbbgyűrűzik Petrobras-botrány

Alig egy nappal a Petrobras vezetőségi tagjainak menesztése után úgy tűnik, hogy brazil állami olajcég körül kirobbant korrupciós botrány a kormányzó Partido dos Trabalhadores (PT) csúcsait sem kíméli. A brazil rendőrség ugyanis, bár vádat nem emelt ellene, tegnap kihallgatásra bekérette a párt kincstárnokát, Joao Vaccari Netót, akit a Petrobrashoz közelálló cégek által a PT számára folyósított adományokról kérdeztek a nyomozók.

Az ügyészség gyanúja szerint a szóban forgó cégek a Petrobrasszal kötött, jócskán túlszámlázott szerződésekből származó összegeket a PT-nek és politikai szövetségeseinek juttatták.

Vaccari Netto konzekvensen tagadta, hogy korábban bármiféle kapcsolatot ápolt volna a korrupciós botrányban érintett körökkel. Netto kihallgatására reagálva a brazil intézményi kapcsolatok minisztere, Pepe Vargas kijelentette, hogy a PT kincstárnokának bekéretése egy cseppet sem aggasztja a brazil kormányt. A megvesztegetési botránnyal kapcsolatban Vaccari neve egyébként már a 2014-es választások során is felmerült

Tény, hogy a Petrobras-botrány hullámai lassan már Dilma Rousseff körül csapkodnak, hiszen az államfő alig egy napja mozdította el posztjáról személyes jó barátját, Graça Fostert.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez