Nyomozás indult Dilma Rousseff pártjának kincstárnoka ellen

A brazil szövetségi ügyészség vizsgálatot indított Dilma Rousseff elnökasszony pártjának, a Partido dos Trabalhardores (PT) kincstárnoka, Joao Vaccari ellen. Az talán már nem is újdonság, hogy Vaccari nevét a Petrobras állami olajcég körül kirobbant korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe.

A PT pénzügyeit kezelő Vaccarit 26 másik elkövetővel együtt pénzmosással és korrupcióval vádolja Paraná állam Curitiba városának ügyészsége.

Az ügyészség a vasárnapi – egyebek mellett Dilma Rousseff lemondását követelő – tömeges tüntetések után alig néhány nappal jelentette be, hogy vádat emel Vaccari és társai ellen.

A brazil válogatott színeibe öltözött demonstrálók – és a közvélemény jó része szerint – az elnök asszonynak minden bizonnyal tudomása lehetett a Petrobras olajválallat körüli korrupciós ügyekről. Tény, hogy ezidáig az ügyészség kizárta annak lehetőségét, hogy Dilma Rousseff pénzügyeit is átvilágítsa, azonban ahogy az a volt elnök – Lula és a Mensalao botrány esetében – történt, nem kizárható, hogy a nyomozás előrehaladtával a jelenlegi államfőt is a bíróság elé idézzék, ha nem is vádlottként, de legalábbis tanúként.

A Petrobras botrányban immár a PT több magas rangú politikusáról és a cég vezetőségének számos tagjáról is bebizonyosodott, hogy krónikusan túlszámláztak bizonyos szolgáltatásokat, a cégtől hatalmas összegeket mostak tisztára és törvénytelenül a Petrobrastól, tehát a brazil közvagyonból finanszírozták a párt választási kampányát. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez