Lula visszatér: miniszterként kerülné el letartóztatását az egykori brazil államfő

Luiz Inacio da Silva egykori brazil államfő minden bizonnyal elfogadja majd politikai örököse, Dilma Rousseff elnökasszony felkérését, hogy miniszteri posztot töltsön be kabinetjében. A pénzmosási vádak össztüzében Lula e lépéssel lerázhatja a letartóztatásáért eget-földet megmozgató szövetségi ügyészek egy részét.

Miután a személye ellen folytatott eljárást vezető szövetségi bíró immár bármikor elrendelheti a volt elnök előzetes letartóztatását, a brazil napilapok szerint Lula jó eséllyel megragadja majd Dilma Rousseff segítő balját, és elfogadja az elnökasszonytól miniszteri kinevezését. Lula letartóztatásának elrendeléséről Sergio Moro bíró dönthet, aki ezidáig több tucat, korrupcióval vádolt Petrobras vezetőt küldött a rács mögé.

Luiz Inacio da Silva ellen múlt hét szerdán, pénzmosás vádjával indított eljárást a szövetségi igazságszolgáltatás, majd pedig egy nagyobb rendőri akció keretében az egykori államfőt háromórás kihallgatásnak vetették alá a nyomozók. Az ügyészség a volt elnököt – a Petrobras botrány mellékvágányaként – egy tengerparti ingatlanjának eltitkolásával gyanúsítja.

Amennyiben Lula elfogadja a miniszteri posztot, úgy a kinevezésével járó immunitást kihasználva, jó eséllyel egérutat nyerhet Moro bíró markának egyre kényelmetlenebbé váló szorításából. Az még nem világos, hogy Inacio da Silva kabinetfőnöki pozícióban, vagy esetleg Ricardo Berzoinit váltva, a magyarra némileg nehezen fordítható tárca nélküli kormánytitkárság minisztereként tér-e majd vissza a politikába.

Lula helyzetét nehezíti az a tény is, hogy a Petrobrasban felső vezetői posztot betöltő Otavio Azevedo vallomása szerint az állami olajcégnél a vesztegetések és a pénzmosás a kormány megszokott modus operandijának részét képezték. A jelenleg házőrizetben tartott Azevedo többek között arra is kitért, hogy a 2014-es foci vébé stadionépítési projektjei szintén az állami korrupció melegágyaként szolgáltak, ezen ügyletek dollármilliókkal károsították az államkasszát.

A vádakra reagálva Lula tagadta, hogy bármiféle tulajdonviszony kötné a szóban forgó tengerparti ingatlanhoz, a személye ellen indított eljárást pedig egyszerűen politikai indítékokkal motivált koholmánynak titulálta.

Sergio Moro bíró azonban szemmel láthatóan nem bánik kesztyűs kézzel a törvényszegéssel vádolt kormánypárti politikusokkal. A politikai elit hagyományos büntetlenségével torkig lévő brazilok szemében a Partido dos Trabalhadores (PT) egykori kincstárnokát és Lula volt kabinetfőnökét rács mögé küldő Moro egy csapásra afféle nemzeti hőssé avanzsált.

A Lula ellen folytatott vizsgálat folyamán még egy, Dilma Rousseff államfő elleni bizalmatlansági szavazás terve is felmerült. Az elmúlt napokban pedig, a Moro nevével fémjelzett eljárást támogatandó, legalább egymillió kormányellenes tüntető vonult az utcákra Brazíliában Rousseff lemondását követelve. Minden jel arra mutat, hogy a 2016-os nyári olimpiát megelőző hónapok belpolitikai botrányai igencsak megizzaszthatják a brazil kormányt és a tavaly újraválasztott Dilma Rousseff elnökasszonyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez