Lula: Dilma kinevezte, a bíró kinevette

Rögtön miután Dilma Rousseff államfő miniszternek nevezte ki Luis Inacio da Silvát, és ezzel némi egérutat adott az igazságszolgáltatás által pénzmosással vádolt egykori brazil elnöknek, az ügyet képviselő bíró felfüggesztette Lula kinevezését, és az utcán tüntetett az elnökasszony lemondását követelve.

Ha nem Latin-Amerika nagyhatalmának többmilliós korrupciós botrányáról és egyre elmélyülő politikai kríziséről lenne szó, akkor a történet akár még mulatságos is lehetne. Jelen esetben azonban nincsen ok a derültségre. A kormányzó Partido dos Trabalhadores (PT) több tucat városban a “demokrácia védelmében és az államcsíny ellen” az utcára szólította híveit, miközben a rendőrség az ellenzéki és kormánypárti tüntetők közötti összecsapásokra készül.

Lula miniszterként immunitást élvezhet, amellyel elkerülheti az adóbevallásából kifelejtett tengerparti ingatlan, illetve a Petrobras-botrányban játszott feltételezett szerepéért járó felelősségre vonást. Az ellenzék szerint Lula kinevezése előre megfontolt politikai manőver volt, amit alátámasztani látszik a brazil rendőrség által rögzített telefonbeszélgetés, amelyben Dilma Rousseff arról biztosítja Lulát, hogy a problémákat elkerülendő előre megfogalmazza a volt elnök miniszteri kinevezését. A kormánypárt nyilatkozatai szerint az ellenzéki vádak alaptalanok, illetve a PT az igazságszolgáltatás pártatlanságát is kétségbe vonta.

Annak ellenére, hogy Sergio Moro nyíltan szimpatizál az ellenzéki tüntetőkkel, a brazil szövetségi bíróság szerint a taláros politikai nézetei nem befolyásolják pártatlanságát. Az ellenzék szerint azonban a bírák objektivitását komolyan kétségbe vonják a köztisztviselők nyíltan kormányellenes megnyilvánulásai, amelyekben egyébként valóban nem rejtik véka alá politikai nézeteiket.

A feszült légkörhöz az is hozzájárul, hogy a Dilma Rousseff lemondását követelő demonstrálók csütörtök óta São Paulo Avenida Paulista sugárútján táboroznak, mára pedig az állam kormányzója, Gerlado Alckmin a kormánypárti tüntetés mellett egy ellenzéki felvonulást is engedélyezett.

A pro-Lula demonstráció egyik szervezője azt is nehezményezte, hogy a kormányzó csütörtökön csak egy ellenzéki tüntetést engedélyezett, míg mára a kormánypárti szimpatizánsok nem kaptak kizárólagos jogot a közterület-használtra, ami a politikus szerint veszélyezteti az esemény biztonságos levezénylését.

A szervezők világossá tették, hogy a kormányt támogató pénteki demonstráción afféle “fesztiváli hangulat” várható, számos értelmiségi és művész részvételével. A megmozdulást a PT szerint “túlmutat” a rövidtávú politikai célokon, és a jogállam védelméért száll síkra.

Ma várhatóan megjelenik majd hívei előtt a pénzmosással és korrupcióval vádolt egykori elnök, Luis Inacio da Silva is, aki politikai boszorkányüldözésnek minősítette a bíróság személye ellen indított eljárását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez