Több mint kétharmad tartja csapnivalónak a kormány munkáját

A gazdasági bajok és a Petrobras állami olajvállalatot övező korrupciós botrány közepette újabb mélypontra süllyedt Dilma Rousseff brazil elnök és kormánya népszerűsége egy friss felmérés szerint.

Az MDA közvélemény-kutató cég kedden közétett felmérése szerint a brazilok mindössze 8 százaléka elégedett Rousseff kormányának a munkájával, miközben 71 százalékuk csapnivalóan rossznak tartja kabinetje tevékenységét. Már a cég négy hónappal korábbi felmérésének adatai is lesújtóak voltak 11, illetve 65 százalékkal.

A most közölt felmérést július 12-16. között végezték 2002 ember megkérdezésével, a statisztikai hibahatár 2 százalék.

Az MDA felmérése szerint Dilma Rousseff személyének a támogatottsága 15,5 százalék, viszont a megkérdezettek 62,8 százaléka véli úgy, hogy távoznia kellene tisztségéből.

A baloldali brazil államfő fél éve kezdte el második elnöki mandátumát.

Brazília történetének egyik legnagyobb korrupciós botránya egyre nagyobb hullámokat ver, a közvélemény és az ügyészség figyelme a gazdasági élet legbefolyásosabb képviselőire és megvesztegetett politikusokra összpontosul. Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton, a Petrobras állami olajcégen keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel. A korrupciós hálózat felfejtése hónapok óta folyik.

A Petrobras korábbi igazgatóját, Paulo Roberto Costát 12 év szabadságvesztéssel sújtották. Egy curutibai szövetségi bíróság múlt csütörtökön a Camargo Correa építőipari konszern több csúcsmenedzserét ítélte börtönbüntetésre kőolaj-finomítók építése körüli rendellenességekért.

Vádemelés várható a legnagyobb brazil építőipari vállalat, a 181 ezer embert foglalkoztató, 28 országban tevékenykedő Odebrecht vezetője, Marcelo Bahia Odebrecht és a cég hét csúcsmenedzsere ellen is. Odebrechtet június 19-én vették őrizetbe.

A korrupciós botrány méretét 3,7 milliárd dollárra becsülik, a cég körüli üzelmek tíz évvel ezelőtt kezdődtek.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez