A Petrobrasnak van “B” terve, ha már az “A” befuccsolt

A brazil állami olajóriás új vezére lezárná a múltat és előre tekint.

Aldemir Bendine, a Petrobras „tiszta lappal” induló, nemrég kinevezett új vezetője a jövőbeli tervekről nyilatkozott az O Globo című lapnak. Igaz nem függetleníthette magát attól, hogy pár nappal korábban publikálta a Petrobras 2014-es hivatalos mérlegét. Hát ez finoman fogalmazva minden volt, csak nem győzelmi jelentés. Hétmilliárd dolláros veszteség, ebből kétmilliárd a korrupció számlájára írható, vagyis ekkora volt még tavaly is a cég nettó vesztesége az illegális tevékenységek következtében. Tavaly márciusban láttak napvilágot az első információk a Petrobrasnál működő gigantikus korrupciós gépezetről.

Aldemir Bendine úgy véli, a veszteség egy része visszanyerhető, sok vádlott döntött már úgy, hogy az enyhébb büntetés reményében visszafizeti illegális hasznát. De annál a 27 partner cégnél, amelyek részesei voltak a nagy játszmának, még javában tart a vizsgálat. Márpedig olyan vállalatokról van szó, amelyekkel idén is lettek volna közös beruházásai a Petrobrasnak.

De sok hazai, főleg építőipari cég most nagy bizonytalanságban van. „Új partnerek után kell néznünk, van B tervünk” – igyekezte megnyugtatni az O Globo riporterét Aldemir Bendine. Célzott rá, hogy Kína egyre jobban bekapcsolódik a latin-amerikai gazdasági, főleg energetikai projektekbe, tehát szó lehet kínai partnerekről is. Persze ha van komoly és hiteles brazil jelentkező, övé lesz az elsőbbség. Összességében azonban Bendine szavaiból mégiscsak az derült ki, hogy az idei év nagyon nehéz lesz a Petrobrasnak, akárcsak az egész brazil gazdaságnak. Az IMF előrejelzése szerint idén nem lesz növekedés, sőt 1 százalékos GDP csökkenés várható…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez