Rhode Island beperli a Petrobrast

A vállalat szinte teljes felső vezetése, magasrangú politikusok és egy miniszter is érintett lehet Brazília történetének egyik legnagyobb korrupciós botrányában. A Petrobras olajvállalat a megvesztegetési ügy teljes dokumentációját átadta már a hatóságoknak, melyben tételesen felsorolják az összes nevet és a hozzájuk tartozó összegeket.

Rendőrségi források alapján az elmúlt években 3,9 milliárd dollárt fordítottak „nem teljesen átlátható” pénzügyi tranzakciókra. Kínosan érinti a mostani botrány az ország jelenlegi elnökét, Dilma Rousseff-et, aki 2010 előtt hét évig volt a vállalat vezérigazgatója.

A listán állítólag szerepel három korábbi miniszter is, valamint szenátorok és parlamenti képviselők, akik közül többen már visszautasították a vádakat. Edison Lobao bányaügyi miniszter külön, név szerint is megtalálható a felsorolásban. Vele kapcsolatos hír volt egy évvel korábban, hogy a Edward Snowden által kiszivárogtatott titkosszolgálati adatokra hivatkozva Brazília bejelentette, hogy Kanada lehallgatta a bányaügyi minisztert a brazíliai bányajogokkal kapcsolatos esetleges visszaélések miatt.

Most egy amerikai város, Rhode Island jelentette be, hogy anyagi veszteségeik miatt beperlik a brazíliai nagyvállalatot. Az olajtársaságnál folyt korrupció miatt hatalmas vesztesége keletkezett a befektetőknek. A város illetékesei szerint a vállalat hamis, kozmetikázott adatokat adott be a jelentéseik során, és így próbálták meg kedvezőbb helyzetbe hozni, népszerűbbé tenni a céget a befektetők körében. A város jogászai szerint meg fogják állni a bíróság előtt azok a vádak, hogy a korrupciós hírek elterjedése után a olyan mértékben vesztettek értékükből a befektetéseik, hogy ennek következtében bezuhantak a város fejlesztései, beruházásai.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez