Az olajbotrány érinthetetlenjei

A nyomozást felügyelő Legfelső Bíróság mintha az ügyészséget akadályozná.

 

Több mint egy éve robbant ki a botrány a brazil állami olajtársaságnál. Nagyjából négy milliárd dollárnyi közpénz került korrupt gazdasági vezetők zsebébe és a kormányzó párt kasszájába az egy évtizeden át működő lenyúlási gépezetnek köszönhetően. A nyomozást az ügyészség irányítja, a rendőrség végzi és a Legfelső Bíróság felügyeli. Már 97 gyanúsítottat tartóztattak le. Többnyire gazdasági vezetőket a Petrobras korábbi vezérkarából és a svindlikben együttműködő partner cégek vezetői közül. Rács mögött van már a kormányzó Dolgozók Pártja volt pénztárnoka is. És nagy a jövés-menés a börtönök környékén. Nemcsak be lehet jutni, hanem kifelé is van út.

A Legfelső Bíróság például ügyrendi okokra hivatkozva megszüntette kilenc gyanúsított előzetes letartóztatását és házi őrizetbe helyezte őket. A területileg illetékes ügyész ezt nagyon ellenezte, mert szerinte így a gyanúsítottak összejátszhatnak, és sok nyomot eltüntethetnek. Van egy másik ügy is. Rodrigo Janot főügyész vizsgálatot indított a parlament alsóházának elnöke ellen is. Információi szerint ugyanis a sikkasztók több parlamenti képviselőt is megkörnyékeztek, sőt megkentek. A brazil legfelső bíróság viszont megteheti, hogy egyes védett személyek vizsgálatát felfüggessze. 34 vezető politikus, köztük a parlament mindkét házának az elnöke is rajta van a védettek listáján. A Legfelső Bíróság most mérlegeli, hogy felfüggesztesse-e az alsóházi elnök elleni eljárást.

A bíróság ezt a brazil jog szerint megteheti, a főügyész viszont szinte könyörögve kéri a bírákat, ne éljenek a lehetőséggel. A brazil sajtó „érinthetetleneknek” nevezi a 34 védett politikust, és attól tart, hogy elakad a nyomozás, ha a szálak hozzájuk vezetnek. Dilma Rouseff elnök asszony a Petrobras ügy szigorú és pártatlan kivizsgálását ígérte. Legalábbis a nyilvánosság előtt. De ő is tudja, hogy sok nagyon nagy hal is fennakadhat az ügyészségi-rendőrségi hálón, ha a vizsgálat következetes. Ezért aztán a Legfelső Bíróság él törvényességi felügyeleti jogával, és e testület próbálja távol tartani a nyomozókat a politikai vezetés legfelső szférájától. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez