Rousseff: modern puccskísérlet indult a hatalom megszerzéséért Brazíliában

Tizenöt év börtönbüntetés pénzmosásért és korrupcióért: a kormányon lévő Brazil Munkáspárt kincstárnoka ennyit kapott azért az országot és a kormányt is megrengető botrányért, amely a brazil olajóriás Petrobras ügyletei kapcsán kirobbant.

 

João Vaccari a párt pénzügyeit intézte és a vizsgálatok szerint nem kevesebb, mint egymillió dollár illegális pénzforgalom terheli a tevékenységét. Ebben vesztegetési pénzek, pénzeltérítés és más korrupciós ügyek szerepelnek. A szigorú ítélet nem meglepő, hiszen a botrány majdnem a 10 hónapja ujraválasztott Dilma Rousseff elnökasszony elnökségébe került és mélyen aláásta az országban a párt iránti bizalmat is.

Vaccaria pénzmosásban, törvénytelen szövetségek kötésében és passzív korrupcióban találtatott bűnösnek: a kincstárnokot még áprilisban tartóztatták le, amikor napvilágra kerültek a Petrobras környéki botrányok. Bár a védelem tagadta, hogy ezek a pénzek a párt kasszájába folytak volna, a bizonyítás nem volt sikeres.

Az 56 éves kincstárnokon kívül börtönbüntetés vár a Petrobras volt igazgatójára is: Renato Duque 20 évet és nyolc hónapot kapott. A fentieken kívül elítélték még az egyik pénzügyi vezetőt és egy ügyintézőt is.

Vaccari már a második vezető pártalkalmazott, aki ilyen botránnyal távozik a PT éléről, mivel elődje, Delúbio Soares szintén börtönben van. Róla azt derítették ki, hogy kongresszusi szavazatokat vásárolt a “mensalão” néven elhíresült ügyben.

Bár Rousseff elnökasszony  nem keveredett abba a gyanúba, hogy személyesen érintett lenne a Petrobras környéki ügyletekben, de mégis folynak olyan vizsgálatok, amelyek nyomán őt is politikai perbe foghatják. Az egyik, ellenzéki körökből származó vád szerint Dilma Rousseff 2014-es újraválasztása   korrupciós eredetű pénzek felhasználása nyomán vált lehetségessé. A múlt héten az ellenzéki pártok egy csoportja impeachment-et, vagyis parlamenti vizsgálatot indított az elnök ellen. Bár elemzők nem tartják valószínűnek, hogy ennek sikere lesz, mégis 45 százalékra emelték annak  a valószínűségét, hogy mégis találnak valamit ellene.

Dilma Rousseff a múlt héten személyesen válaszolt az ellene irányuló támadásokra és azt mondta, hogy ,,a válságot egyesek arra használják, hogy hatalomra kerüljenek és ez nem más, mint egy modern puccs”. Roussef védelmébe vette a Petrobras ellen indított pert és kiemelte a független bírósági döntés fontosságát. A brazil Legfelsőbb Bíróság a múlt héten betiltotta, hogy magáncégek pénzbeli támogatást nyújtsanak a választási kampányokban szereplőknek – ez a jövő évi helyhatósági választásokon lesz először alkalmazva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez