Hogyan került Miró és Dalí a Petrobras-botrány sűrűjébe?

Első hallásra talán bizarrnak tűnhet, azonban a mai brazil valóság tényleg ennyire szürreális. Az ügyészség a Petrobras szolgáltatói ágának igazgatójának lakásán elkobzott 139 műkincs között egy közpénzeken vásárolt Miró kép is található.

Az ex direktor Renato Duque otthonában a rendőrség, többek között a katalán Joan Miró, és a brazil – Djanira és Heitor dos Prazeres- képeire bukkant. A műkincseket a hatóságok a curitibai Oscar Niemeyer múzeumnak adományozták további 139 festménnyel együtt. A műveket a múzeum szakértői „karanténba” helyezték, hogy felmérjék állapotukat, valamint azért, hogy megtisztítsák az esetleg helytelenül tárolt festményeket.

A csütörtökön érkezett 139 mű egyébként immár a Lava Jato művelet során lefoglalt második nagyobb kollekció, korábban a hatóságok ugyanis 64 festményt koboztak el a Petrobras-botrányban érintett személyektől, köztük Salvador Dalí és a brazil Vik Muniz képeit.

A nyomozók bizonyítottnak találták, hogy Duque is komoly pénzeket akasztott az elmúlt idők egyik legnagyobb latin-amerikai korrupciós botrányában, amely során még a legkonzervatívabb becslések szerint is legalább négymilliárd dollár tűnt el az állami olajcég kasszájából.

A Lava Jato művelet Brazília történetének legnagyobb korrupció-ellenes vizsgálata, amelyben a Petrobras vezetői, politikusok, kormánytisztviselők és politikai pártok is érintettek, és amelynek eredményei az elmúlt hetekben 13%-kal csökkentették Dilma Rousseff államfő népszerűségi mutatóit.

Az egy éve kipattant, Petrolao névre keresztelt korrupciós ügy során az állami olajvállalat vezetői megfelelő kenőpénzek ellenében számtalan felülárazott szolgáltatást szerveztek ki a fizetni hajlandó cégeknek.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez