Több mint 2 millió embert fenyeget az éhínség Nigerben

Súlyos élelmiszerválság fenyeget Nigerben, ahol a szélsőséges időjárás miatt ezúttal sincs elegendő gabona a lakosság ellátására. A helyzetet csak súlyosbítja az a 150 ezer menekült is, aki a szomszédos Nigériából menekült el a Boko Haram esztelen ámokfutása elől.

A legutóbbi felmérések szerint 2,5 millió embert fenyeget az éhínség Nigerben, köztük 410 ezren fokozott veszélynek vannak kitéve – közölte Maidagi Allambeye mezőgazdasági miniszter. A mostani adatok szerint 2014 decembere óta az ország lakosságának 15,7% érinti az élelmiszerhiány, és ha nem sikerült tenni valamit ellene, akkor félő, hogy ez a szám  emelkedni fog. A mezőgazdasági minisztérium jelezte, hogy a kialakult élelmiszer krízishez nagyban hozzájárult a szélsőséges időjárás,  a heves esőzések okozta áradások, majd az ezt követően bekövetkezett súlyos szárazság és rovarinvázió, ami  megtizedelte a termést. Ezért a legutóbbi aratáson (2014. december) 230 ezer tonnával kevesebb gabonát takarítottak be a termelők.

Az ország élelmiszer biztonságának romlásához nagymértékben hozzájárultak a térségben évek óta tapasztalható fegyveres konfliktusok. Nigériából mintegy 150 ezer ember menekült Nigerbe a Boko Haram elől. Észak-Malit pedig körülbelül 50 ezer ember hagyta el a tuareg lázadók és a radikális iszlamista dzsihád harcosok miatt. Szakértők azt is jelezték, hogy Niger az utóbbi időkben hatalmas népességrobbanáson megy keresztül, ami szintén hozzájárult az élelmiszer biztonság romlásához.

A nigeri mezőgazdasági minisztérium annak érdekében, hogy elhárítsa a veszélyt és pótolja a gabona hiányt, 130 ezer hektár termőföld bevetésére adott ki utasítást. Reményeik szerint 500 ezer tonna gabonát sikerült majd learatni, ha minden a tervek szerint megy és az időjárás is kedvező lesz. Közben az ENSZ élelmiszeralapja, a WFP is segélyt nyújt a nigeri kormánynak a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. A világszervezet tavaly június óta 480 ezer embernek biztosított élelmiszert az országban. A kormányzati adatok szerint az öt éven aluli gyermekek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek. Ők körülbelül egy millióan vannak, az élelmiszerhiány miatt krónikus alultápláltságban szenvednek.

Fotó:GettyImages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez