Megölték a Kaukázusi Emirátus vezetőjét Dagesztánban

A kaukázusi terrorszervezet emírjét, Aliashab Kebekovot két társával együtt likvidálták egy terrorelhárító hadműveletben. A hírt az orosz Nemzeti Antiterrorista Bizottság is megerősítette.

Az orosz titkosszolgálat a dagesztáni Bujnaksz körzetében zárt le egy házat vasárnap reggel. Nők és gyerekek is tartózkodtak az épületben. Tárgyalás után a gyermekeket szabadon engedték, a nőket viszont nem. A tűzharcban hárman vesztették életüket: a Kaukázusi Emirátus emírje, Aliashab Kebekov és a szervezet két másik körzeti vezetője, Samil Gadzsijev és Omar Magomedov.

Kebekov egy éve vezette a dzsihádista csoportot, miután annak alapítóját és vezetőjét, Doku Umarovot 2013 őszén megölték. Ő volt az első nem csecsen feje a mozgalomnak. A 43 éves, dagesztáni Kebekov nézetei valamivel mérsékeltebbek voltak a többiekénél – derül ki a Kommerszant napilap egyik korábbi cikkéből. Ellenezte a civil áldozatokat követelő terrorakciókat, és hogy nők öngyilkos merényletet kövessenek el. Szerinte a dzsihád komplex ideológiai harc a társadalmon belül, amelynek politikai, gazdasági és információs aspektusai is vannak.

A Szabad Európa Rádió cikke arra is emlékeztetett, hogy uralma alatt jelentősen csökkent a dagesztáni rendvédelmi szervek áldozatainak száma. Míg az elmúlt egy évben 21-en haltak meg és 70-en sebesültek meg a Kaukázusi Emirátus által elkövetett támadásokban, addig 2013-ban ezek a számok még 88-nál és 163-nál jártak. A likvidált felkelők száma viszont már kevésbé csökkent, 2013-ban 171-et, tavaly pedig 163-at öltek meg közülük.

Az észak-kaukázusi dzsihádista szervezet és a radikális iszlám térnyerése az egyik legnagyobb biztonsági kockázat ma Oroszország számára. A rendszeres terrorelhárító akciók ellenére a Kaukázusi Emirátus nem marad emír nélkül. A Szabad Európa Rádió cikke szerint Kebekovot feltehetően az egykori csecsen harcos, Aszlambek Vadalov követheti. Ő volt az egyik kitervelője a Csecsenföld jelenlegi elnöke, Ramzan Kadirov elleni terrortámadásnak 2010 augusztusában.

Ugyanakkor az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy több csecsen is otthagyta az emirátust az Iszlám Államért, ők jelenleg Szíriában harcolnak. Hogy ez mekkora problémát jelent a Kaukázusi Emirátusnak, pontosan nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy januárban a terrorszervezet külföldi képviselője és egyben Doku Umarov testvére, Ahmad Umarov videóüzenetben figyelmeztette a „kilépőket”, hogy felelniük kell majd tettükért, hiszen az ő elsődleges feladatuk a kaukázusi dzsihád.

Kép: A Kaukázusi Emirátus zászlaja (Wikipedia.Commons)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez