Titkos iszlám imaterem egy orosz egyetemen

Bár már van vallási központja a Kazanyi Szövetségi Egyetemnek, újabban egy iszlám imatermet is nyitottak. Nem verték ezt azonban nagydobra az illetékesek.

Az iszlám és a kereszténység az oroszországi Tatárföld két legnagyobb vallása. A köztársasági főváros egyeteme, a Kazanyi Szövetségi Egyetem külön templomot működtetett az ájtatos diákoknak a forradalom kitöréséig. A száz évvel ezelőtti állapotokra manapság azonban csak egy vallási központ emlékeztetett – eddig.

Nemrégiben ugyanis megnyílt egy harmincfősre tervezett iszlám imaterem. Bár ezzel a diákok több mint tízéves kérésének tettek eleget, az átadást nem hirdették meg. Az okokat a többé-kevésbé független orosz napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta próbálta kideríteni.

Állítólag az egykori diáktemplom létezésére tavaly ősszel emlékeztette a kazanyi teológia vezetőjét Tatárföld főmuftija, Kamil Szamigullin. Azt is megemlítette akkor, milyen jó volna egy külön iszlám imaterem is a Kazanyi Szövetségi Egyetemen. Az utóbbi azóta már létezik, a diáktemplomról azonban mintha elfeletkeztek volna.

Egyetemi források alapján a cikk leírta: azért volt akkora a csönd az iszlám imaterem megnyitásakor, mert nem akarták felhívni rá a pravoszláv társadalom figyelmét. Különösen Oroszország elsőszámú pravoszláv vezetője, Kirill patriárka októberi nyilatkozata után, amelyben a tatár köztársaság egyházi vagyonának visszaszolgáltatásáról beszélt.

Ruszlan Ajszan politológus normális gyakorlatnak nevezte az iszlám imaterem megnyitását. A nemzeti stratégiai intézet szakértője, Raisz Szulejmanov viszont Tatárföld iszlamizációjával magyarázta az esetet. A rendszerváltás utáni elit még idegenkedett a mecsetbe járástól. 2010-ben változott ez meg, amikor az akkori elnök, Rusztam Minnihanov bátran vállalta iszlám vallását és vele együtt a köztisztviselők is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez