Jegyzőkönyvvel az eltitkolt többnejűség ellen

Miközben a nyugati szerelmesek a házassági szerződés praktikuma és a romantika között vacillálnak, a tatárföldi lányok éppen a hivatalos jegyzőkönyvekben bíznak, hogy elkerülhetik a házasságszédelgőket.

Gulsat Hazijeva harmadéves egyetemista volt, amikor megismerkedett a nála tíz évvel idősebb Ilnur Nurijevvel. Rögtön elcsavarta a fiatal lány fejét az okos és ambiciózus kazanyi férfi, majd egy hónap múlva a hagyományos muzulmán esküvői szertartás, a nikah keretei között összeházasodtak. Arról, hogy a férfinak van egy másik családja, hét hónap együttélés után értesült a fiatalasszony egy véletlenül otthon felejtett telefonból. Jogilag azért kikezdhetetlen a csapda, mert annak idején az anyakönyvi hivatalban nem regisztrálták házasságukat. Ilyen körülmények között pedig félő, hogy a második feleség családja nem fogadja vissza őt, aki jobb híján Allah tanításaként értelmezve próbálja megszokni a helyzetet.

Sok tatárföldi fiatal csipegeti ki a számára legmegfelelőbb pontokat a vallásból – panaszolja Rusztam Hajrullin, az oroszországi köztársaság egyik iszlám vezetője az Argumenti i Fakti cikkében – tanításaink szerint legfeljebb négy feleség engedélyezett, amit viszont a szélhámosok kihasználnak. Rajtuk kívül az akár évekig is Oroszországban élő közép-ázsiai vendégmunkások némelyikéről is kiderült már, hogy orosz felesége mellett otthon még egy másik családja is van.

Ha néhány nyilvános, illetve valamelyik rokoni gardedám jelenlétében lezajlott randevú után családot szeretne alapítani a két fiatal, akkor Isten és tanúi előtt, a nikah szertartás szerint összeházasodnak. Ezután, ha kívánják, a világi szerveknél is regisztrálhatják a házasságkötést. Mivel ezzel a lehetőséggel kevesen éltek, erősen megnőtt a csalások száma az utóbbi időben.

Ezentúl azonban minden másképp lesz, ha bevezetik az új eljárást. A vallási vezetők kezdeményezése szerint a nikah után a vallási közösség elektronikus adatbázisában rögzítik az ifjú házasok és a tanúk adatait, valamint számmal és vízjellel ellátott hivatalos dokumentumot is kiállítanak a házasságkötésről. Viszont az egyházi papír nem váltja ki a világit. Az új rendszer ugyanakkor azt lehetővé teszi, hogy a menyasszony információt szerezzen, nincs-e vőlegényének már felesége.

Remélhetőleg ez a módszer hatékonyabb védelmet nyújt majd azzal a sokszor nem teljesített kötelezettséggel szemben, hogy esetleges másik feleségéről előre kell tájékoztatnia menyasszonyát a vőlegénynek. Persze egy-egy ilyen helyzetben nem mindig az új feleség jár rosszul. A Tatárföldi muzulmánok Szövetségének válságközpontját legutóbb például egy nyolc hónapos kismama azzal kereste fel, hogy férje (akivel már két gyermeket nevelnek) választás elé állította, vagy elfogadja második, fiatal feleségét, vagy távozzon. Viszont a női leleményt sem kell lebecsülni. Amikor ugyanis fiatal vetélytársa akadt Gulnaz Sarafejevának, az 55 éves asszony azzal a feltétellel fogadta be, ha segít a házimunkában. Nem bírva azonban a kiképzést, az új ara inkább visszatért a szülői házba.

Kép: Europress/AFP

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez