Kardkovács lett egy aktakukacból

Senkinek nincs kétsége afelől, hogy a kardok elég félelmetes fegyverek, ám sokan lázban jönnek a látványuktól, és feltétezem, sokan forgatni is szeretnék őket. A kardkészítésnek mindazonáltal elég összetett módja van, ami elég fárasztó és valószínűleg nehéz is.

Ha míves kardról van szó, akkor az ember hajlamos a kiválóan edzett japán szamurájkardokra gondolni, amelyeket szinte művészi precizitással készítenek és éleznek. Valójában a kardkészítésnek ősi hagyománya van Kínában is, sőt a kínai kovácsok készítik a legkülönbözőbb formájú, stílusú kardokat, melyek, ha nem is használják őket soha, csodálatos díszévé válhatnak a lakásnak.

sword-2

De a kardkészítés nem egy leányálom, tehát elég belevaló ember kell hozzá. Ez nem akadályozta meg a kínai Jia Huaijint, hogy otthagyja irodai munkáját, és csak a kardkészítésnek éljen. . Már 5 éve annak, hogy hátat fordított az irodának a városban. A 33 éves férfi vidéken él, és azzal tölti a napjait, hogy kardokat készít, melyeket általában 100-200 ezer jüanért (4,5 és 9 millió forint) ad el.

Ez nem csalás, nem ámítás. Bár az is igaz, hogy Jia nem sokat költ, hiszen vidéki műhelyét 1955 óta nem újították fel. A férfi Henan tartomány fővárosától, Csengcsoutól nem messze hozta létre új otthonát, ami nem egy véletlen választás volt. A terület ugyanis az ősi kínai kovácsmesterség központja volt 2000 éve, a Han dinasztia idején. Jia célja, hogy az akkori kardokat hozza vissza a jelen korba.

sword-9

Akik már jártak nála, azt mondták, hogy a lakása és műhelye tele van kardokkal. Mint látjuk, vannak olyan kínai hagyományok, melyek nem vesznek el az idők során. A kínai kardkészítés legkiválóbb ereklyéi újra láthatóak lesznek,  csodálatos és ősi világokba kalauzolnak el. Persze nem ajánljuk mindenkinek, hogy dobjon el mindent és menjen Kínába kardokat készíteni, de Jia története elég inspiráló lehet azok számára, akik úgy gondolják: nem tudnak változtatni életükön.

(Fotó:Facebook)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez