Elloptak ezer szélharangot, bezárt a kínai fesztivál

Milyen szép hallgatni a nemes szélharangokat a kellemes szellőben. Kínában ennek régi hagyománya van, sőt fesztivált is tartanak, ahol több ezer szélharang játéka hallható. Persze, csak ha nem lopják el őket.

A Hsziandu Nemzeti Park, jóllehet híres barlangok, sok-sok palota és templom is van benne, kissé már közhelyessé és unalmassá válhatott a turistáknak: az utóbbi időben kissé megfogyatkoztak a látogatók. A létesítmény vezetői ezért úgy döntöttek: egyhónapos szélharang fesztivált tartanak, amivel újra felkeltik az emberek érdeklődését.

Időszámításunk előtt ezer évvel a kínaiak öntött bronzból készítettek szélharangokat, és ezek a következő néhány évszázadban annyira elterjedtek, hogy üvegből, bambuszból és fémből készült darabok is megjelentek. Az út mentén sorban helyezik el őket, a hangjátékok pedig vallási és feng-shui gyakorlatokban játszanak szerepet, illetve szerencsét hoznak.

Az persze nincs a hagyományok közt, hogy a lopott harangok is szerencsét hoznak-e, de talán vannak, akik így gondolják. Ez adna magyarázatot arra, hogy miért lopták el a parkból szinte mind az ezer harangot a Hsziandu fesztiválról?

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a tolvajok egészen addig mentek, hogy felmásztak a fára, vagy rúddal, bottal halászták le a kedvenc darabokat. Úgy tűnik, erre elég sok innovatív megoldás létezik. Annyi harangot loptak el, hogy szinte teljesen csupaszok lettek a fák. A látogatók pedig annyira csalódottak voltak, hogy az egészet be kellett szüntetni. Így összesen 6 napot élt meg az egyébként egy hónapra tervezett fesztivál.

„Igaz, sehol nem volt kiírva, hogy a harangokat nem lehet elvinni”- mondta egy látogató. „Lehet, hogy valaki elvett egyet, és mások azt gondolták, hogy ingyen lehet vinni őket.”

Az igazság sosem fog kiderülni, de az biztos, hogy a parkban egyhamar nem lesz újabb fesztiválja ennek a csodás hagyománynak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez