Több száz afrikai menekültet tartóztattak fel a líbiai hatóságok

Az elmúlt napokban a líbiai hatóságok legalább két, menekültekkel teli hajót tartóztattak fel a Földközi tengeren, és mintegy 600 menekültet vettek őrizetben. A szárazföldön is folyik a menekültek feltartóztatása és az embercsempész bandák felkutatása. Tripoli közelében legalább 70-en menekültet vettek őrizetbe, akik éppen az embercsempészekre várták – közölte a líbiai bevándorlási hivatal egyik tisztje.

A líbiaiak jelezték, hogy a tengeren feltartóztatott egyik hajón 250 szenegáli, ghánai, etiópiai és más afrikai országokból származó menekült volt. Egy másik hajón pedig szintén nagyon sok, főként etiópiai és eritreai menekült utazott. Mindkét hajó úticélja azonos volt, az olaszországi Lampedusa szigetére akartak eljutni. Nemzetközi emberi jogi szervezetek azonban nem örültek a líbiai hatóságok fellépésének, mivel a menekülteket gyakran túlzsúfolt menekülttáborokban őrzik embertelen körülmények között, ahol a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz és segélyekhez is csak ritkán jutnak hozzá.

Közben a líbiai külügyminiszter a hétvégi földközi tengeri hajókatasztrófa kapcsán elítélte az embercsempészettel foglalkozó bűnbandák tevékenységét. Vasárnap virradóra ugyanis mintegy 800 menekült vesztette életét, amikor a hajójuk elsüllyedt a Földközi-tengeren Olaszország és Líbia között. Azóta kiderült, hogy az embercsempészek több száz menekültet kabinokba és rakodóhelyekre zártak be, ezért nem tudtak kijutni a süllyedő hajóból. A nemzetközileg elismert líbiai kormány külügyminisztere azt is hangsúlyozta, hogy a menekültáradat megfékezése és az ország egyéb súlyos problémáinak kezelése érdekében egyre sürgetőbbé vált a nemzeti egységkormány felállítása, amit az ENSZ és több ország régóta szorgalmaz.

A tárgyalások azonban többször is megtorpantak az országot irányító két kormány között, melyek közül egyedül a Kelet-Líbiában székelő rendelkezik nemzetközi elismertséggel. Az ENSZ líbiai különmegbízottja azonban bizakodóan nyilatkozott a tárgyalásokról, szerinte közel a megegyezés, de azt elismerte, hogy a tripoli iszlamista vezetéssel nehéz kompromisszumot kötni.

Mindeközben az olasz hatóságok őrizetbe vették azt a két férfit, akik a gyanú szerint kormányozták a vasárnap elsüllyedt hajót. Az olasz hatóságok embercsempészettel vádolják őket: egyikük 27 éves tunéziai, míg a másik 25 éves szíriai állampolgár. A két férfit a menekültekkel együtt mentették ki a tengerből, később pedig 27 túlélő azonosította őket Cataniában.

Az olasz hatóságok kihallgatták a túlélőket is, akik elmondták, hogy az elsüllyedt hajon körülbelül 850-en tartózkodtak. A jármű vesztét pedig az okozta, hogy a fedélzeten tartózkodó menekültek megpillantottak egy közelben elhaladó teherszállító hajót, amelynek jelezni akartak, ezért szinte egyszerre rohantak a hajó egyik oldaláról a másikra, ezzel felborítva a járművet. Nem sokkal később pedig egy portugál teherhajó is nekiütközött a hajónak, amely végül elsüllyedt.

Az Európai Unió  csütörtökre csúcstalálkozót hívott össze, hogy a tagállamok megoldást találjanak az Afrikából érkező menekülthullám feltartóztatására.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez