Többszáz bevándorlót szállító hajó borult fel a tengeren Líbiánál

Eddig 25 halottat és mintegy 400 túlélőt emeltek ki a tengerből.

Az olasz parti őrség információi szerint eddig mintegy négyszáz embert sikerült kimenteni a Földközi-tengerből, miután Líbia partjainál felborult egy bevándorlókkal teli bárka, amelyen egyes információk szerint akár hétszázan is utazhattak.

Eddig 25 halottat és mintegy 400 túlélőt emeltek ki a tengerből. A líbiai partoktól 15 mérföldre felborult hajón több száz bevándorló utazott. A Times of Malta című máltai hírportál szerint akár hétszázan is lehettek a Líbiából induló hajón.

Az első híradásokból ítélve a tragédia úgy következhetett be, hogy a bevándorlókkal zsúfolt bárka felé mentőcsónakokat indított egy közelben haladó, ír felségjelzésű hajó, és a csónakok láttán a bevándorlók hajójuk egyik oldalára csoportosultak, amitől felborult a vízi járművet.

A mentést vezető olasz parti őrség szerint több olasz és külföldi hajó is a helyszínen igyekszik segítséget nyújtani.

A Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (OIM) a héten megjelent adatai szerint az idén július közepéig mintegy kétezer bevándorló veszítette életét a Földközi-tengeren való átkelés közben. Hasonlóképpen borult fel egy hajó április 19-én a líbiai partoknál, akkor több mint háromszázan vesztek a tengerbe. Lampedusa szigeténél 2013 októberében 366 bevándorló fulladt vízbe.

Az olasz hatóságok számításai szerint az emberkereskedők egy-egy, több száz bevándorlót szállító hajóval egymillió dollárt keresnek attól függetlenül, hogy célba ér-e vagy sem. A migránsok előre fizetnek a Földközi-tengeren való átszállításukért.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez