Halálra ítélték Kadhafi egyik fiát

A Kadhafi fiú nem volt jelent az ítélethirdetésen, mert börtönben sínylődik az északnyugat-líbiai Zintánban. Háborús bűnökért ítélték el. Több más volt kormányilletékes halálos ítéletéről is döntöttek Tripoliban, köztük a volt miniszterelnökéről.

Egy tripoli bíróság halálra ítélte kedden távollétében Moammer Kadhafi néhai diktátor egyik fiát, Szeif al-Iszlámot, illetve a Kadhafi-rendszer nyolc egykori magas beosztású tisztségviselőjét is.

A Kadhafi fiú nem volt jelent az ítélethirdetésen, mert börtönben sínylődik az északnyugat-líbiai Zintánban. A város egy lázadócsoport ellenőrzése alatt áll, amely szembehelyezkedett a Tripoliban székelő, és a nemzetközi közösség által nem elismert iszlamista kormánnyal.

A bíróság rajta kívüli nyolc másik egykori magas beosztású kormánytisztségviselőt ítélt halálra, köztük Bagdadi al-Mahmúdi volt miniszterelnököt és Abdalláh asz-Szenúszi volt kémfőnököt, aki Moammer Kadhafi sógora volt.

Szeif al-Iszlám Kadhafit azzal vádolták, hogy háborús bűnöket követett el az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is perbe fogta a Kadhafi fiút.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez