Szomáliaiak kerültek fel az amerikai terrorlistára

Az amerikai külügyminisztérium az utóbbi időkben rendkívül aktív szomáliai al Shabab lázadó- és terrorista szervezet két vezetőjét nyilvánította terroristának.

Az egyik terroristának kikiáltott szomáliai férfit Ahmed Diriyének hívják, és tavaly vette át az al Shabab irányítását, miután egy dróntámadásban életét vesztette a szervezet korábbi vezére, Ahmed Abdi Godane. Diriye előzőleg Godane tanácsadója volt, és hosszú ideig az al Shabab „belügyminisztere”. Az ő feladata volt az is, hogy folyamatosan tartsa a kapcsolatot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, amely hivatalosan is szoros szövetségben áll a szomáliai lázadókkal.

A másik listára vett szomáliai Abdirahim Mohamed Warsame, az eredeti neve Mahad Karate. Ő jelenleg az al Shabab titkosszolgálati, illetve hírszerző részlegének, az AMINYAT-nak a vezetője. Az AMINYAT a legaktívabb részlege a radikális iszlamista szervezetnek, ez tervelte ki és hajtotta végre a kenyai Garissa Egyetem ellen elkövetett véres terrortámadást is, melynek során 154 embert öltek meg. Washington egyébként 2008 óta tartja számon az al Shababot terrorista szervezetként.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez