Kivonulnak az amerikai drónok Etiópiából

Az Amerikai Egyesült Államok bezárta légbázisát Etiópiában, ahol pilóta nélküli robotrepülőgépeket állomásoztatott, hogy azok radikális iszlamisták ellen kémkedjenek a térségben.

Az Arba Minch-i légibázis körülbelül 400 km-re található az etióp fővárostól, Addisz Abebától. Az amerikaiak 2011 óta állomásoztattak itt drónokat, amelyeket több esetben is bevetettek. Washington azonban mind a mai napig azt állítja, hogy robotgépei „felderítő” küldetéseket hajtottak végre, azt pedig továbbra is határozottan cáfolja, hogy a drónok harci bevetéseken is részt vettek volna.

Biztonságpolitikai szakértők azonban több esetben is felhívták a figyelmet arra, hogy egyedül az amerikaiaknak vannak olyan drónjaik a régióban, melyek képesek precíz rakétatámadásokat végrehajtani. Az elmúlt években pedig több olyan rejtélyes légicsapás is történt arrafelé, amit csakis drónok bevetésével lehetett kivitelezni. Ilyen volt például az al Shabab iszlamista terrorszervezet több vezetőjének a likvidálása. Köztük Ahmed Abdi Godane-é, akinek a halála komoly visszhangot váltott ki 2014 szeptemberében, mivel ő volt az al Shabab első számú vezére.

Az amerikaiak kivonulása Etiópiából azonban nem jelenti azt, hogy ne maradna még amerikai drón Kelet-Afrikában. A térség legkisebb államában, Dzsibutiban ugyanis Washington továbbra is fenntartja egyetlen afrikai katonai bázisát, ahol a katonák mellett pilóta nélküli repülőgépeket is állomásoztat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez