A Sambisa erdőben vadásznak a Boko Haramra Nigériában

A nigériai kormányerők behatoltak a Sambisa erdőbe, hogy ostrom alá vegyék a radikális iszlamista Boko Haram terrorszervezet utolsó ismert fellegvárát. Az offenzívához vadászgépek is csatlakoztak.

A Sambisa erdő évek óta a Boko Haram ellenőrzése alatt áll, a nigériai hírszerzés pedig meg van győződve arról, hogy a 2014. április 17-én elrabolt diáklányokat is itt tartják fogva a radikális iszlamisták. Az USA felderítő drónjainak azonban egyszer sem sikerült a nyomukra bukkanniuk. Az erdő egyébként körülbelül 100 km-re található Chibok településtől, ahonnan a terroristák elhurcolták a lányokat.

A nigériai hadsereg most átfogó offenzívába kezdett, hogy kifüstölje a terroristákat a sötét múltú erdőből, amely elméletileg az utolsó fellegváruk maradt azóta, hogy a környező országok hadseregei és a nigériai haderő közös hadműveletekbe kezdtek a megsemmisítésük érdekében. A mostani katonai akcióban csádi és kameruni katonák is részt vesznek, ők az erdő másik oldalán várakoznak arra, hogy támadásba lendüljenek és elzárják a terroristák menekülési útvonalait.

Nigériában hat éve tört ki a Boko Haram lázadása, amely több ezer ember életét követelte, és mintegy másfél millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat a szélsőséges iszlamisták ámokfutása miatt. Az eltelt két hónapban a szövetséges csapatok két nagyobb hadműveletet is indítottak ellenük, és több stratégiai fontosságú várost sikerült felszabadítaniuk a rémuralmuk alól. Afrika legnépesebb országának nemrég megválasztott új elnöke, Muhammadu Buhari pedig ígéretet tett arra, hogy végkép leszámol a terroristaszervezettel, és megtalálja, illetve kiszabadítja az elrabolt chiboki lányokat.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez