Újabb Boko Haram-támadás Maiduguri ellen

Friss támadást indítottak a Boko Haram iszlamistái a kulcsfontosságú nigériai város, Maiduguri ellen – jelentették szemtanúk.

 

Az észak-nigériai város utcáin tűzharc folyik, reggel óta. Az iszlamista lázadók pontosan egy hete próbálták meg legutóbb elfoglalni Borno állam fővárosát, akkor a hadsereg nagy veszteség árán visszaverte a támadást.

A Boko Haram gerillái 2009 óta próbálnak iszlám államot létrehozni, tavaly Nigéria észak-keleti részén egy sor várost és falut el is foglaltak. A konfliktus másfél millió embert üldözött el otthonából, és több mint 2 ezer ember halálát követelte tavaly.

Helyi lakosok arról számoltak be az AFP hírügynökségnek, hogy a mostani támadás hajnlban indult, az egész város egy merő rettegés, az emberek attól félnek, mi lesz, ha a Boko Haram győz. Segélyszervezetek szerint ebben az esetben humanitárius katasztrófa várható.

A Nigerian Premium Times szerint négy irányból lövik az iszlamisták Maidugurit, nehéztüzérséggel. Elemzők szerint minél nagyobb területen akarják megvetni a lábukat a két hét múlva esedékes nigériai választások előtt.

Jóllehet az egy héttel ezelőtti támadást visszaverte a hadsereg, a Boko Haram időközben elfoglalta a Maiduguritól 125 kilométerre fekvő Mongunót és egy katonai támaszpontot is a kezére kerített.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez