Ausztria elismerte az örmény népirtást – Ankara visszahívta nagykövetét

Azzal, hogy az osztrák parlament elismerte az örmény népirtást, fájdalmas sebet ejtett Törökország és Ausztria viszonyán – közölte a külügy Ankarában. A nagykövetet konzultációra hazahívták, épp úgy, mint a Vatikánból, ahol Ferenc pápa megemlékezett az örmény népirtás 100. évfordulójáról.

Egyperces némasággal adózott a bécsi parlament a meggyilkolt örmények emlékének, miután hivatalosan is elismerte: a török szultán birodalmában népirtás történt, mely 100 éve kezdődött és 1,5-2 millió örmény halálához vezetett. Az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború idején szövetségese volt a török szultánnak, ezért akkor hivatalosan nem vettek tudomást az örmények kiirtásáról. Ennek ellenére Magyarország befogadta az örmény menekülteket.

A török kormány azért támadt az örmény kisebbségre az első világháború idején, mert azt állította: a keresztény örmények Oroszországgal, a törökök birodalom háborús ellenfelével működnek együtt. Ferenc pápa a Szent Péter templomban három nagy népirtást említett a huszadik században: az első az örmények kiirtása volt, a második a zsidó holocaust a náci birodalomban, a harmadik pedig a kommunista terror Sztálin idején a Szovjetunióban. A Szent Péter templomban Ferenc pápa az örmény pátriárkával együtt pontifikálta a misét, melyen jelen volt Örményország elnöke is. Törökország ezt követően visszahívta nagykövetét a Vatikánból.

Fotó: Emlékmű a népirtás áldozatainak Jerevánban. Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez