Megsértette az örményeket a Starbucks

Egyelőre nem derült ki, Tim Rose, tervező miért rakott a Starbucks reklámplakátján szereplő örmény viseletbe öltözött nők feje fölé török zászlós léggömböket. Mindenesetre a Los Angeles-i örmény közösség őrjöng.

A kutatók 1,5 millióra becsülik azoknak az örmény áldozatoknak a számát, akiket az ottomán erők lemészároltak 1915 és 1918 között. Miközben Jereván népirtásként értelmezi a tragédiát, Ankara szerint török és örmény részről is történtek atrocitások az I. Világháború alatt.

A szomorú és a mai napig rendkívül érzékeny témába éppen Los Angeles megyében sikerült beletenyerelnie a kávézónak, ahol hivatalos adatok szerint 446.000 teljesen, vagy részben örmény származású él – számolt be a Szabad Európa Rádió.

Miután februárban kiakasztották a januárban tervezett reklámplakátokat, a Starbucks ügyfélszolgálatát elöntötték a felháborodott reklamációk. Az üzletlánc végül az Amerikai Örmény Nemzeti Bizottság (ANCA) Facebook oldalán kért bocsánatot és megígérte, eltávolítják a hirdetéseket.

Ráadásul mindez éppen akkor történt, amikor Jereván már nagyban készülődik az örmény genocídium szokásosan április 24-én megrendezendő századik évfordulójára. Jelenleg 21 állam nevezi népirtásnak a történteket, köztük Franciaország, Oroszország és Kanada.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez