Tudta, hogy Ázsiában kik a magyarokhoz hasonló világvándorok? (képgalériával)

A nagy földrajzi távolság ellenére Korea és Magyarország a történelem és kultúra területén számos hasonlóságot mutat. Például a 19-20. században tapasztalt kivándorlási hullámok. Az első nagyszabású tudományos konferencia megrendezésének ötlete ezt a párhuzamot felismerve született meg. A tanácskozást a a Korea Foundation, a Magyar Tudományos Akadémia és a Koreai Kulturális Központ közösen szervezte.

A szakmai fórumon a diszpórakutatás jeles képviselői tartottak előadásokat. Dél-koreai részről Yoon In-Jin, a szöuli Korea Egyetem professzora és Yim Young Sang, a szintén szöuli HUFS Egyetem prosfesszora, Magyarország képviseletében a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének igazgatója, Papp Z. Attila.

A koreai-magyar kapcsolatok fejlődésének története és a jelenlegi kulturális együttműködés témájában tartott előadást Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője, Park Soo Young, a HUFS Egyetem Magyar Tanszékének vezetője és Mecsi Beatrix, az ELTE Koreai Tanszékén oktató művészettörténész.
A konferenciát Yim Geunhyeong a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg. Ott volt a Korea Foundation moszkvai irodájának igazgatója, Kim Hoekil, aki a konferenciát megelőző napon az ELTE Koreai Tanszékét is meglátogatta. Az előadásokat követő fórumbeszélgetéseken a résztvevők felvetették:  egy kölcsönös országimázs építő konferencia segítene egymás jobb megértésében.

Forrás: Korea Kulturális Központ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez