Összeomlott közlekedés, ledőlt templomok, menekülő emberek a nepáli földrengésben

7,9-es erősségű földrengés rázta meg a Katmandu völgyet, ahol több mint 2,5 millió ember él. Sok épület összeomlott. India északi részén is volt földrengés: Narendra Modi miniszterelnök segítséget ígért a károsultaknak Nepálban is

 A földrengés központja 80 kilométerre lehetett észak-nyugatra Katmandutól. Fél perc és 2 perc között volt az időtartama. Az epicentruma 15 kilométer mélyen  a földben volt-  közölte egy amerikai földrengés jelző központ. Az első nagyon erős lökést egy második is követte, melynek az ereje 4,9-es erősségű volt. Egyes helyeken továbbra is érezhető a földmozgás- jelentette az AFP tudósítója a helyszínről. Az emberek az utcára rohantak vagy az udvaron toporognak, mert attól félnek, hogy a fejükre omlik a ház. Ez sok esetben meg is történt. A személyi sérülésekről egyelőre nincs hír, mert a földrengés megbénította a hírszolgáltatás rendszerét is Nepálban.
Katmandu központjában több értékes régi műemlék romba dőlt. Az ország más városaiban is jelentősek a károk. Mindezt súlyosbítja, hogy a Katmandu völgy Nepál legsűrűbben lakott és legfejlettebb része, ahol most szinte az egész infrastruktúra összeomlott. Az utak nagyrésze járhatatlanná vált. A mentőautók sem tudnak közlekedni. A kórházak állapotáról semmit sem lehet egyelőre tudni.
A földrengés India északi államaiban is érezhető volt. Minderről maga Narendra Modi miniszterelnök beszélt, aki segítséget ígért a földrengés károsultjainak. India kormányfője Nepálnak is segítséget akar nyújtani, hogy ezzel is erősítse a két állam hagyományosan szoros kapcsolatát.

A kép forrása: Europress/AFP

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez