A nigériai hadsereg végzett a Boko Haram egyik parancsnokával

Jelenleg is zajlanak a nigériai hadsereg hadműveletei a Sambisai-erdőben, melyet a Boko Haram “utolsó helyőrségének” tartanak. A terrorista szervezet ugyanakkor még mindig hajt végre támadásokat, de az egyik “ellentámadása” kudarcba fulladt: a jelentős veszteségek könyvelhetett el, meghalt az egyik vezető parancsnoka is.

” A hírhedt terrorista parancsnok, Abu Modzsahíd életét vesztette, amikor terrorista társaival a nigériai hadsereg egyik állását támadták meg Alagarno környékén. A fegyveresek több rajtaütést hajtottak végre az elmúlt napokban, de a hadsereg tagjai felkészültek voltak és legyőzték őket” – olvasható Chris Olukolade nyilatkozatában, aki szerint súlyos összecsapásokban a Boko Haram több járművét, melyeket légvédelmi ágyúkkal és aknavetőkkel szereltek fel, szintén kilőtték. A nigériai titkosszolgálat megerősítette, hogy valóban Modzsahíddal végeztek. Ő volt az egyik legrettegettebb és legkegyetlenebb parancsnok, nigériai források szerint számos faluban hajtott végre mészárlásokat. Továbbá az ő nevéhez kötik  Bama tartomány elfoglalását is.

Ezen felül a nigériai hadsereg közölte, hogy folytatja a Boko Haram elleni hadműveleteket. Az elmúlt napokban a nigériai és a környező országok (csádi és kameruni) hadseregei közös hadműveletekbe kezdtek a Boko Haram teljes felszámolása érdekében. Április 23-án a Sambisa erdőben vette kezdetét az “utolsó nagy” offenzíva, a terület évek óta a Boko Haram ellenőrzése alatt áll.

Nigériában 2009 óta zajlik a Boko Haram ellen vívott harc, ami több ezer halálos áldozattal és másfél milliós menekültáradattal járt. Idén márciusban a Boko Haram hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek. A konfliktus nemzetközivé válása miatt Csád, Niger és Kamerun összefogott egymással és az elmúlt két hónapban a szövetséges csapatok két nagyobb hadműveletet is indítottak a szélsőségesek ellen. Afrika legnépesebb országának nemrég megválasztott új elnöke, Muhammadu Buhari pedig ígéretet tett arra, hogy végkép leszámol a terroristaszervezettel.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez