Új ENSZ különmegbízott próbál békét teremteni Jemenben

Április 25-én az ENSZ új vezetőt nevezett ki a jemeni misszió élére, az ő feladata lesz tető alá hozni a fegyverszünetet a lázadó húszik és az egykori jemeni kormány erői között. Azonban ez korántsem könnyű feladat, főleg azért, mert még javában zajlanak a fegyveres összecsapások az arab országban.

Április 16-án mondott le tisztségéről a marokkói származású Dzsamál Benomar, aki az ENSZ jemeni különmegbízottja volt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár 2012-ben nevezte ki erre a pozícióra és az 58 éves tapasztalt marokkói diplomata feladata volt, hogy közvetítsen a jemeni politikai átmenetben, miután a 2011-es arab tavasz nyomán távozni kényszerült posztjáról Ali Abdalláh Száleh jemeni államfő. Később  ő lett az összekötő kapocs Manszúr Hádi és a húszi lázadók között. Időközben összeomlott az átmenet, ezért Benomar a közelmúltban sok bírálatot kapott Szaúd-Arábiától és más öbölbeli arab országoktól a békefolyamat újraindításának sikertelensége miatt. Ráadásul többször “túlzónak” nevezte Rijád – és a többi monarchia – azon vádjait, melyek szerint “Irán több száz embere harcol Jemenben és Teheránnak köszönhetőek a húszik sikerei”.

Szombaton Benomar helyére az ENSZ egy új jemeni különmegbízottat nevezett ki: a mauritániai diplomatát, Iszmáil Uld Sejk Ahmedet. Ahmed “szorosan együttműködik az ENSZ BT-vel, a GCC-vel (Öböl Menti Együttműködési Tanács), és a regionális kormányokkal. A mauritániai diplomata korábban a “Ebola-ügyek” (UNMEER) különleges megbízottja és az ENSZ líbiai megbízottjának helyettese volt. Nem ismeretlen terep számára Jemen sem: Ahmed korábban humanitárius koordinátorként dolgozott az országban.

A fegyveres konfliktus egyelőre megállíthatatlannak látszik az Arab-félsziget déli részén fekvő országban. Hiába jelentették be a múlt héten a légitámadások végét, a koalíciós repülőgépek  ma is bombázták a húszik állásait Szanaaban és Ádenben. Marib tartományban szunnita törzsek – Hádi-hoz hű milíciákkal kiegészülve – összecsaptak a lázadókkal,  helyi beszámolók szerint legalább 90-en vesztették az életüket az összecsapásban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette, hogy a március 19-én kirobbant jemeni harcokban április 17-ig  944 ember vesztette életét, 3487 pedig megsebesült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez