Toyota i-Road – Nagyon király (Videóval)

Nem egészen autó, nem egészen motorkerékpár. A Toyota i-Road egy háromkerekű elektromos jármű, kifejezetten városlakóknak készült.

Kicsi, vékony, inkább ultra vékony. Az i-Road ránézésre is tökéletes megoldás lehet a tokiói közlekedésben, ahol rendkívül gyakoriak a dugók, és szánalmasan kevés -ráadásul drága- parkoló van. De milyen érzés lehet vezetni egy ilyen járgányt? Erre volt kíváncsi egy japán csapat a RocketNews-nál,

Olyan ez, mint a síelés.” Állítják az i-Road hivatalos honlapján. „Minél többet vezeti, annál jobb lesz.”

dscn2288

A síelés valóban szórakoztató, de Tokióban eljutni A-ból B-be, már nem az. Nem véletlenül lett a tömegközlekedés, leginkább a vonatközlekedés a legelterjedtebb, ugyanis a városban az utakon haladni igazi kihívás. Ennek fényében a Toyota új, teljesen elektromos járműve tagadhatatlanul csábító kis szerkezet. A mókás, futurisztikus dizájn, ultra-kompakt jármű szinte könyörög, hogy vezessük. Elég masszív közben ahhoz, hogy biztonságérzetet adjon.

Méretei: 87 cm széles és 200 cm hosszú.

dscn2323-1

A Toyota i-Road ráadásul nagyon sok helyen bérelhető Japánban, igaz,  nem elég néhány pénzérmét bedobni az automatába. Aki használni szeretné, annak először regisztrálnia kell , majd a Toyotánál közlekedési vizsgát kell tennie. Ha a teszteken jól teljesít valaki, és biztonságosan tud közlekedni a járművel, akkor kaphat engedélyt a használatára. Az i-Road használati díja egyébként attól függ, mennyit megyünk vele.

A RocketNews riporterei egy átlagos napon tesztelték a forgalomban. Hibija kerületből Aszakuszába mentek, ami kb. 8 kilométeres szakasz. Ezt 20 perc alatt tették meg, ami talán nem a legjobb idő, ellenben minden 15 perc 412 jenbe (kb. 800 forint) került, ami még mindig sokkal olcsóbb, mint taxival.

Természetesen az i-Road egyelőre nem tökéletes, és vannak hátrányai. Például jelenleg nincs benne navigációs rendszer (ami Japánban nélkülözhetetlen), illetve egyszerre csak egy személy utazhat rajta, bár állítólag Európában kétszemélyes változatot készülnek kiadni. A tesztelők szerint azonban az biztos, hogy nagyon szórakoztató a kis járművet vezetni, ezen kívül életképes alternatívát jelenthet a taxikkal szemben.

(Fotó:RocketNews24)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez